2025 12. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 23:42
Son 50 yılda entelektüel dünyaya öncülük eden, hakim ideolojiye direnen çok önemli insanlar vardı. Noam Chomsky, Howard Zinn, Immanuel Wallerstein, David Graeber ve birçoğu... Naomi Klein'da yakın zamanlarda bunların arasına katılan çok önemli birisi. Özellikle Şok Doktrini ve No Logo kitaplarıyla neoliberal demokrasiye ve kapitalist zihniyete direnenler için bir sığınak olmuştur. Bir Yahudi olmasına rağmen Siyonistlere karşı en iyi muhalefeti yapanların başında geliyor. Tıpkı diğer Yahudi entelektüeller Chomsky, Filkenstein ve Pappe gibi. "Doppelganger" kitabı aslında aynadaki kötü ikizimizden bahseden ilk kitap değil, son kitapta olmayacak. Fakat günümüz şartlarında bu sevmediğimiz ikizimizle mücadele etmenin yöntemi onun gibi davranmaktan geçiyor maalesef. Post Truth çağındayız. Doğrunun olabildiğince büküldüğü, yalanın her an her dakika tekrarlandığı, renklerin ortadan kalktığı her şeyin flu ve gri olduğu bir dünyaya yaşıyoruz. Komplo teorilerinin gölgesinde dünyayı kim yönetiyor, biz niçin oy veriyoruz? Eskisinden daha mı özgürüz, daha mı zenginiz; eğer öyleyse neden insanlar hâlâ geçimlik ücretin altında çalışıyor ve ev sahibi olmak için yıllarca çalışmak zorunda. Neden hâlâ düşüncelerimizden dolayı sürgün ediliyoruz, hapsediliyoruz? Sosyal medya çağımızın deccali diyebilir miyiz? Bunca bilginin içerisinde işe yarar olanı nasıl bulacağız? Bulduğumuz bilginin doğruluğunu nasıl teyit edeceğiz? Elde ettiğimiz mutluluk gerçek mi ilüzyon mu? Matrix'teki o meşhur sahne akıllara geriyor. Kırmızı hapla mavi hap arasında seçim yapıyoruz. Naomi Klein okuduğunuzda önce kendinizden sonra yaşadığınız dünyadan şüphe duyuyorsunuz. Bu şüphecilik bize mutluluk, refah ve huzur getirecek mi? Yoksa Dostoyevski romanlarındaki gibi kendi düşüncelerimizin içinde kaybolup gidecek miyiz? Karar siz okuyuculara kalmış.
Siyaset
Doppelganger – Ayna Dünyaya YolculukNaomi Klein · Yapı Kredi Yayınları · 202426 okunma