Tempodan başım döndü
2025 14. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 15:22
DöngüDöngü Kitabını 20 saatte değil, 11 saatte okudum. Önce orda bir anlaşalım :) yazım dili, bilimkurgu kitaplarında az rastalanılacak şekilde, gayet açık ve sade. (Spoilerlı yorum) Onca ölüme ve olaya rağmen üzerinde durup düşüneceğiniz bir düşünce akışı, psikolojik tahlil veya tasvir yoktu. Ahlaki olarak ikileme düşülebilecek çok yeri yazar, ana karakterlerin etrafında ya da etrafından hızlı hızlı döndürmeyi tercih etmiş. Diyalogların bazıları zorlamaydı (çok uzun süredir arkadaşlar, bir aradalar ama ilk defa tanışıyorlarmış gibi kişilik özellikleri veriliyor sırf okur da bilsin diye. Yani yazar karakterinin sahip olduğu özelliği göstermiyor, başka karakteri sayesinde söylüyor) ve bazı tutarsızlıklar (girişte, hava sıcak mı soğuk mu), mantık hataları (yağmur tehlikeli mi değil mi? Bütün kitap boyunca yağmurdan korkutup sonra birden "birazcık damladan da bir şey olmaz :D" yeterli ya da mantıklı bir açıklama değil bana göre. Zaten başta Özgür dışarı çıkıyor, Gökalp'in yağmurluğunu çıkarmasına yardım ediyor sonra hadi yağmur suyunu musluk suyuyla arıtalım. Musluk suyu kaynağını nereden alır enter) vardı. Çoğu ayrıntı ise yoktu. Daha doğrusu gerekli ayrıntıların çoğu yoktu. Adamın arabadan mühimmat alıp geldiği, elindeki mühimmatları yere bıraktığı, evin kapısını açtığı kapattığı kilitlediği bilgisi vs var ama bilim kurulunun neden hiçbir açıklama yapmadığının bilgisi yok. Tüm dünyayı böyle etkileyen bir olay öncesinde sözcüler gazetecilerden ne soru alıyor ne de gerekli açıklamayı yapıyor. Ne mana? Nasıl bir dünya o? Hiçbirinin ne iş yaptığı ailevi durumu olay örgüsüne katkı sağlamadığı halde benim bilgim dahilinde. Kullanmadık ki biz o bilgileri? beynimde gereksiz yer kaplıyor şu an, imdat :/ Bilim insanları, devlet, asker, polis, devlet adına çalışan ajan, köylü, şehirli herkes kötü ama sadece ana karakterler inanılmaz derecede iyi. Hani şey de değil keskin çizgileri var karakterlerin hayır o da değil. Karakterler, kişilikleri, duyguları, tepkileri çok yüzeyseldi. Yağmurun etkisi ilk görüldüğünde Özgür tanımadıkları adamın birinin ölüsünü içeri taşıdı sonra Gökalp'le birlikte cesedi bodruma koyup kilitlediler. Arkadaşım neden? Sonra içlerinden biri öldü iki üç sahnede üzüldüler, devam. O kayıp geçmedi ki bana. Geçmez de zaten iki dakika yerlerinde durmadılar. Uyu uyan yemek ye koş silah sesleri bıçaklandım.. Her şey çok çok hızlıydı. Annesinin babasının çocukluktaki ölümünü hala atlatamamış adam, daha birkaç saat önce seninle uzun zamandır evlenmek istiyorum dediği kızın ölümü karşısında put kesildi, başka bir kızın ona yaklaşmasıyla kaybettiği duygularını bulur gibi gibi (gibi?) oldu. (Abdülhak Hamit sen misin?) Hız demiştik değil mi? Dünyanın o anki halini anlamadım ki ben, neden yağmuru böyle apar topar yağdırdıların cevabını verebilsem. Neden onca yolu gittiler, bir defter için mi? Mustafa hoca ile Marco çok uzun zamandır çalışıyor bu ihtimal için, önlem alıyorlar vs ama adamda oranlar yok? Tekrar ediyorum, nE? Ben tek başına yapamam dedi Mustafa hoca tüm yol boyunca. Marco kendini feda etmeden önce de "ben bir şey yapmadım, her şeyi sen yaptın" dedi. N- Bir şeyler yapıyorlar ama neyi neden yapıyorlar? Kendilerinin de bildiklerini düşünmüyorum. Ben sadece hafif rüzgarla hareketlenen denizin üzerini izledim tüm kitap boyunca. Devamı da var sanırım ama okuyacağımı düşünmüyorum şu an. Umarım yazar her kitabında kalemini güçlendirir. Bilimkurguya yeni başlayan tüm okurlara tavsiye edilir.
DöngüÇağatay Düz · Ren Kitap · 2024149 okunma
sonunda anlamsızca ağlamaktan gözümün cıktıgı kitap
Demet Yılmaz
Her şey çok hızlı geliştiği için hiçbir karakterle bağ kuramadım ben. Zaten bağ kurabilmem için zemin oluşturulmamıştı. Ama sen bunu yapabildiğin için senin adına sevindim. okurken keyif almışsın 😍
Bence bilimkurguya bununla başlayanın okuma alışkanlığı söner. Değişik bir kitap. İlginç bir konu çok mânâsızca işlenmiş.
Demet Yılmaz
Mrs.SelinMrs.Selin açıkçası ben de büyük bir hevesle başlamıştım. Sosyal medyaya ve bookstagramlara güvenmemek gerekiyor 💜
Kelimesi kelimesine katılıyorum
😌😌😌