Ütopya'dan Distopya'ya
2025 33. kitabı
Sizlerle İngiliz devlet adamı ve hukukçu Thomas More'un Ütopya eserini paylaşacağım. Yoruma geçmeden evvel hem yazardan hem de yazdığı türden biraz söz etmek istiyorum. Evvela More'un hukuk eğitiminden sonra halkın nezdinde itibarı artınca Lordlar Kamarasına dahil olduğunu söylemeliyim. Bu nedenle önemli? Meşhur Kral Henry ve Boleyn'lerin yönetimde olduğu -15. yüzyılda- bir dönemde yaşamış ve inançlı bir katolik olarak protestanlığı savunan kralla arası açılmış. Sonra malumun ilanı, idam. Hayatını merak ediyorsanız araştırmanızı tavsiye ederim. Gelelim yazdığı türe; kendi çağında böyle bir ayrım yoktu lakin günümüzde ütopya ve distopya diye iki ayrı tür söz konusu. Ütopya; insanların din, ahlak ve doğruluk üzere mutlu mesut yaşadığı cennetimsi bir dünyayı konu alırken distopya ise tam tersi inançsızlık, ahlaksızlık ve kaos üzere yaşayan cehenneminsi bir ortamı konu alıyor. Zaten cennetvari bir bakış açısıyla Londra'yı ve kentlerini anlatan More bu hususta önce bir isim. Sizinde tahmin edeceğiniz gibi hayal ettiği bu iyilik adası gerçek dünya ile örtüşmemektir. İşte bu yönüyle eserinin taşlama içerdiğini söylenilmiştir. Nasıl ki Platon "Devlet" kitabıyla ideal bir devlet anlattıysa, nasıl ki Farabi "Erdemli Devlet" kitabıyla kendine halkına bir ideal sunduysa More'da kendi çağında aynı düşünceyle hareket etmiş. Eseri okurken adanın kuralları kim zaman sistematik, kimin zamansa fazla kuralcı bulacaksınız. Unutmayın ki her düşünür kendi halkına hep bir ideal dünya modeli sunmuştur. Ne kadar uygulamaya konulmuştur tartışılır. Lakin okunmaya değer. Çünkü günümüzde pek ideal kayboluyor ve bir distopya malzemesine dönüşüyor maalesef. Thomas More
ÜtopyaThomas More · Kabalcı Yayınevi · 201424,6bin okunma