2025 6. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 11:18
Kendi mekanında bir kitabı okumak ve ikinci dünya savaşında kaybolmuş bir kızın peşine düşmek enteresan bir deneyimdi. Patrick Modiano ikinci dünya savaşı yillari,kayıplar, hafıza üzerine yazan bir yazar. Bu kitabında eski bir gazetede gördüğü bir kayip ilanının peşine düşüyor. 15 yasindaki Dora Bruder,kaybolmuştur. Babası gazeteye onu tarif eden bir ilan verir. Bunu yillar sonra okuyan Modiano(kendisi 1945 dogumlu),biraz da kendi yasadigi yerlerin ve gençliğinin peşine düşer. Hatta kitabin basinda Dora'nin gezdiği düşünülen yerlerin bir karekodu var. Onu okutarak yaşadığı yerleri görebiliyorsunuz. Romanın anlaticisi bizzat Modiano'nun kendisi.Farkli bir teknik bu. Cunku ani değil,otobiyografi degil ama kendisi işin içinde. Modiano'nun daha önce iki romanını okumuştum:"Mahallede Kaybolma Diye" ve " Hüzünlü Ev". Açıkçası onlari daha çok sevmiştim. Bu bana biraz dağınık geldi anlatim olarak. Paris'te 18. Bölgede Dora Bruder adına bir anıt da dikilmiş. Paris Belediye Başkanı da bizzat bununla ilgilenmiş. 1941 yılında kaybolan ve sonu hüzünlü olan dikbasli Dora Bruder yaşarken yillar sonra bunların olacağını hayal bile etmemişti. Yazarin diger kitaplarını daha önce okumanızı tavsiye ederim.
Dora BruderPatrick Modiano · Can Yayınları · 2024118 okunma