·104 syf.····Okunma: 21 Ocak 2025 11:35 Öncelikle kitabın asıl yazarının kim olduğu önsözde çok güzel belirtilmiş. Kısacası bilinmiyor.:). Başka bir Farabi kitabı okumadığımdan dolayı üslub olarak bir benzetmede şahsen bulunamadım.
Kim yazmış olursa olsun büyük bir Spinoza- Etika benzetmesi keşfettim ve şaşırdım. Hatta o kadar benziyor ki Etikanın bölümlerinin diziliş sıralamasıda benziyor.
Hatta birde üstüne yazılanların tıpatıp kopyası var.
Bu kitaptan sonra Spinoza'nın tamamen bu kitaptan esinlenmiş olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Kendisinin İslam alimlerini okuduğunu mektuplarından biliyoruz.
Zamansal skalaya göre bu kitap daha önce olduğu için bir nevi Spinozanın büyük esinlenme kaynağı Kelam ve İslam felsefesi dememiz çok kesin seviyede.
Ama tabi olasılık olarak kitabın yazarı bile belli olmayan bir kitabın belki çıkış tarihide yanlıştır deme şansımız var.
O zamanda bu kitap Spinoza-Etikadan esinlenmiş dememiz lazım.
İkiside ayrı ayrı kendi içinde dallanıp budaklanmış olamaz mı sorusuna ise tıpatıp kelimesi kelimesine benzerlikler olduğu için bana zor görünüyor.
Kitabın okuma zorluğuna gelirsek eğer eğer Ethica okuduysanız çok hızlı akıyor.
İslami kelimeleri ve anlamlarının nelere takabül ettiğini bilirseniz kitabın zor kısımlarınıda anlarsınız.
Örnek olarak vehim,Müfekkire,Mütehayyile gibi.
Herbiri sezgi,duygu,akıl,hafıza deposu gibi kendi içinde tanımlara sahip.
Eğer okumadıysanız zorunlu varlık sonlu sonsuz varlık terminolojisine alışık olmadığınız için en başta afallama şansınız yüksektir.
Onun dışında Etikanın son bölümü gibi insan duygularının ve onların tasavvurların mahiyeti Allah'ı anlama bağlamında çok fazla işleniyor.
Ama tabiki çok benzerlik olmasına rağmen bazı konularda Etikayla farklılıkları var.
Onuda okuyucunun keşfetmesi en iyisi olacaktır.:)