Miguel de Unamuno- Sis
2025 13. kitabı
Miguel de Unamuno 20.yüzyılda yaşamış ispanyol şair, yazar, düşünürdür kendisi. Yunanca ve Latince dışında onun üzerinde dil bildiği söylenir. Ayrıca yazarın dikkat çeken bir yaşamı olduğunu da araştırdıkça öğrenmiş oldum. - ( Felsefe ve edebiyat üzerine eğitim almış. Üniversitede Profesör olmuş. Dogmatik düşünceye, faşizme karşı çıkmış. Cumhuriyetçi bir aydın. Rejime karşı olduğu için Fransa'ya sürgün edilmiş sonrasında benzer sebeplerden ev hapsine mahkûm edilmiş. Ev hapsindeyken de 72 yaşında hayatını kaybetmiş.) - *** Sis, yazardan okuduğum ilk eser. 1.dünya savaşı yıllarında yazmış. *** İç konuşma -monolog ve diyalog tekniğini sıklıkla kullanmış. Tasvirlere yer vermeden daha az karakter ile alışılagelmişin dışında oluşturduğu kurgu ile akılda yer edinen bir eser olduğunu söyleyebilirim. *** Karşılıksız aşkı, kadın erkek ilişkilerini, evliliği, yaşamı ve ölüm konusunu işleyen yalın anlatımı, sürükleyici, akıcı üslubuyla ve kurgusuyla nitelikli bir eser olduğu aşikâr *** Yazar, bu eserinde varoluşçu felsefenin yansımalarını Agusto üzerinden okura iletir. Başlarda Agusto'nun yolda rastladığı kadına âşık olması, sonrasında gerçekten bunun aşk olup olmadığını sorgulamaya başlaması, ölümü, intiharı, yaşamı sorgulaması, bu yansımanın izleri olarak görülebilir. *** Başkarakter olan Agusto Perez, bana zaman zaman Yusuf Atılgan'ın "Aylak Adam"adlı eserindeki "C"yi anımsattı. Sis'te de Agusto; kendini sık sık yalnız başına dışarıya atar, bir şeylerin birilerinin peşine takılır, saatlerce dolaşır, kendi kendine konuşur sonra amaçsız evine döner. Agusto; yakın zamanda annesini kaybetmiş, varsıl, aylak aylak gezen belli bir amacı olmayan biridir. Kendisine ait evinde iki uşağı ile yaşamaktadır. Eve kendisiyle görüşmeye gelen giden pek olmaz. Bir gün sokakta bulduğu bir köpeği sahiplenir. Orfeo adını verir köpeğe, romanın sonlarına doğru Agusto'nun ardından, yazar Orfeo'yu konuşturur ve biz o bölümde bir tek köpeği Orfeo'dan dinleriz Agusto'yu son kez. ( Bu kısım da oldukça etkileyiciydi.) **Ayrıca kitabın sonlarına doğru yazarın ortaya çıkması kurguladığı Agusto karakteri ile yaptığı konuşma bölümü de bana 1959 yapımı The Twiligt Zone ( Alacakaranlık Kuşağı) olarak bilinen şu bölümü de anımsattı. sezonlukdizi6.com/the-twilight-zo... *** Kısacası Sis; Konusu, kurgusu, felsefi derinliğiyle ilginç bulduğum ve de etkilendiğim bir kitap oldu. İyi ki merak edip alıp okudum diyebilirim. "Biz insanlar ne büyük acılara ne büyük mutluluklara dayanıyoruz çünkü bu acılar ve mutluluklar küçük olaylardan oluşmuş büyük bir sis tabakasına bürünerek geliyorlar. Yaşam bu işte, sis." (s.8)
Duygu ve Düşünce
SisMiguel de Unamuno · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20236bin okunma