“Beklentilerini sıfıra indir bakalım, o zaman evren nasıl da dize gelecek,” diyor Carlyle. Hayatta vazgeçmek, bazen yeniden başlamak için tek yoldur. William James’in Kendilik üzerine düşünceleri de tam olarak bunu hatırlatıyor: Kendimizin katmanlarını anlamadan, gerçekten “yeniden” başlayabilir miyiz?
James, “kendim” dediğimiz şeyin bir bütün olmadığını, maddi, toplumsal ve ruhani kendimizin farklı boyutlarını anlatarak bu karmaşık yapıyı açıklıyor. Maddi kendimiz sahip olduklarımızla, toplumsal kendimiz başkalarının bizi nasıl gördüğüyle, ruhani kendimiz ise içsel derinliğimizle tanımlanır. Bu boyutlar arasındaki çatışmayı anlamadan, kendimizi ne gözetebiliriz ne de geliştirebiliriz.
Amerikan psikoloji eğitiminin öncüsü William James, bu fikirleriyle sadece akademik dünyayı değil, bireyin içsel dünyasını da zenginleştiriyor. Onun felsefesi ve psikolojisi, Henry James’in edebi mirasıyla birleşince derin ve etkileyici bir aile geleneği doğuyor.
Eser adeta bir şifa, bir yol gösterici gibi fısıldadığı her kelimeyle başlangıçların ve yeniden doğuşların kilidini açan tek anahtarın bu derin bilişte saklı olduğunu söyledi bana.
Adem Beyaz çevirisiyle okuduğum “Kendini Bil” bir başucu kitabı
#alıntılarım
“Vazgeç her şeyden, hayat yeniden başlasın.”
“Marcus Aurelius’la birlikte “Ey Kainat! Sen ne istiyorsan ben de istiyorum” diyebilen biri, olumsuzluk ve engellerin her izini ortadan kaldıran bir kişiliğe sahiptir, her rüzgâr onun yelken yerine doldurur.”
“Bir yargıç ya da devlet adamı da cübbesinin şerefini itibar etmeli ve sıradan insanlar için son derece normal olan akçeli işlere hiç bulaşmamalıdır.”
Betül haskalaycı
#willamjames #kendinibil #psikoloji #minyatürdizi