İnceleme yapmaktan ziyade neden 7 verdiğimi açıklamak için yazmak istedim. Puanı verdikten sonra günaha girmişim gibi hissettim ama dürüst olmamak asıl günah deyip açıklıyorum.
Yazarın okuduğum ilk eseri. Kapsamı bağlamında sevdim, Kur’an-ı Kerim’i o dönemde indi ve sebebi buydu anlayışından çıkarıp her zamana ve zemine indiğinin her ayetin onu kavradığımızda benliğimize nasıl sirayet edeceğinin ya da etmesi gerektiğinin şahsiyetler üzerinden de anlatılması güzel.
Puanı düşük tutma sebebim çok fazla tekrara düşmesi mesela bir paragrafta fiil ve ameli anlatırken “yemesi, içmesi, uyuması, üremesi..” fiilken bunu besmeleyle amele döndürmesinden bahsedeceği zaman tekrar “yemesi, içmesi, uyuması,üremesi…” amel olur şeklinde. Kitap tekrarlardan arındırılarak tekrar yazılsa muhtemelen 150 sayfaya iner ve özü ortaya çıkmış olur.
Bir de çok fazla şiir alıntısı vardı ve şiirleri açıklarken şiirden daha kapalı bir anlatım. Şiiri okurken bilmediğim kelimeler olsa da özünü idrak ederken “yani” diye başlayan kısımlar sadece tekrar ya da daha kapalı kelime tamlamalarıyla anlatılmıştı.
Yorumum tamamen öznel incelemeden ziyade hâl beyanı Kişilikle alakalı da olabilir bu sözlerim, ben sohbet dinlerken de aynı şeyi defaatle farklı örneklerle anlatan hocaları dinlemektense, özünü tek vurucu cümleyle örnekle kalbime işleyen hocaları dinlemeyi tercih ederim. Yedi Ayet Yedi Şahsiyet