Puan vermedi·176 syf.····Okunma: 30 Ocak 2025 13:21 Japonya’ya seyahat etmiş biri olarak Japonların dünya görüşüne ilgim daha da artmış bulunuyor. Toplumların da insanlar gibi felsefesi olduğunu düşünmek zor değil . İkigai Japonların felsefesinin en alt zemininde duran bir kavram olarak görünüyor. Yani ‘yaşama amacı’ ve diğer düşünceler bu sistem üzerine inşa ediliyor. Örneğin ‘Ganbarimasu’ düşüncesi ‘dayanıklılık ‘ kavramına atıfta bulunuyor ve bizlere pes etmemek gerektiğini öğretiyor. Japonların günlük dilde en çok kullandıkları kelimelerden birinin de ‘sebat ‘olduğunu öğreniyoruz kitaptan.
İse Tapınağının aslında çok eski bir tapınak olduğunu ve Japonların bu tapınağı her 20 senede bir güncellediklerini (yıkıp yeniden inşa ettiklerini) anlatıyor ve bu da bir düşünceden kaynaklanıyor , -Kendini yenileme düşüncesi. Ve içinde bulunulan zaman dilimine odaklanmayı ifade eden bir düşünceye dayanıyor. Yine de tarihi yapılan yıkılmaması gerektiğini düşünüyorum kendi adıma .Bu nedenle UNESCO dünya mirasları listesine girememiş bu tapınak.
Japonların şiir sanatı olan ‘haiku’ sanatı da ilgi çekici. Duyguların kısa ve öz olarak sanata aktarılması haikular sayesinde oluyor. Bu sanat dünyada hayranlık uyandırıyor.
Japonlar ‘akıl hocalığı ‘kavramına önem veriyorlar ve buna ‘senpai’ adını veriyorlar .Kurumsal kültürlerinde akıl hocalığı yapan ve yılların birikimini ve tecrübesini işe yeni başlayan kişiye aktaran bir çalışan var. Kurumsal kültürün örnek alınması anlamında önemli bir şey olduğunu düşünüyorum bu ‘senpai ‘ kavramının.
Japonlar taklit değil fakat ‘ilham almak’ konusunda olumlu düşünüyorlar ve dünyada yapılmış iyi şeyleri taklit olmasa da ilham alarak daha iyisini ve belki de en iyisini üretmek konusunda kendilerini pekiştiriyorlar.
Wabi- sabi düşüncesine göre gerçek güzellik mükemmel değil ,kusurludur . Estetik anlayışları da gerçekten anlamlı ve güzel. Ayrıca Kaizen düşüncesi ‘değişim’ anlamına gelir ve dinamik olmayı salık veriyor.
Özetle ; dayanıklı , sebatkar, inançlı, maneviyatı yüksek ,değişime açık ,öğrenmek üzerine kurulu dünya görüşleri insanda hayranlık oluşturuyor.
Kitapta Benjamin Franklinin 13 erdemi hakkında okudularım çok etkileyici ve hayatta pusula olması açısından önemli .
Japonların dünya görüşlerini öğrenmeye devam edeceğim. Kimbilir daha neler vardır.