·459 syf.····Okunma: 31 Ocak 2025 11:32 Bence birinci kitap (İnce Memed 1) daha heyecanlı ve sürükleyiciydi. Serinin ikinci kitabında aşırı derecede Çukurova dağları, ovaları betimlenerek anlatılmış. Kitabın kurgusu aşırı uzatılmış. Son bölümler biraz heyecanlıydı ama o kadar. Bunlar kitabın beğenmediğim yanları. Ama üçüncü kitaba biraz soluklanmak adına uzun bir süre başlamayacağım. Biraz İnce Memed Şahinimi özlemem gerek.
Bunun yanında kitabın konusunu ve gerçekçiliğini beğendim. Ön plana köylülerle ağalık düzeni çıkarılmış. Sanki biraz İnce Memed Şahinim daha arka planda kalmış. Kitaptaki konuşmalar halk dili açısından çok güzel yansıtılmış. Yöresel dili güzel kullanması kitabı güzelleştirmiş. Ağalık düzeninin en kötü yanlarının anlatıldığı, kaymakamın, savcının, jandarmanın tarafsız bir şekilde hakkın, adaletin yanında olması gerekirken aksine güçlünün zalimin yanında olduğu bir düzende köylünün çektiği zorlukların, insana yakışmayacak derecede aşağılanmalarının, yaşanan zulümlerin, işkencelerin anlatıldığı, yeni Cumhuriyet’le birlikte düşmandan kurtarılan ülke topraklarının hükümet yanlısı sözde kahramanlar tarafından nasıl parsel parsel paylaşıldığının, yasal olmayan yollarla köylünün elinden verimli Çukurova topraklarının nasıl alındığının, köylerinden nasıl kovulduklarının anlatıldığı bir kitap olmuş.
Özetle kitabı usta yazar Yaşar Kemal değil de yeni çıkan ya da ismi çok duyulmamış bir yazarımız yazsaydı. Burada yapılan süper ötesi yorumların yarısından çoğu olmayacaktı.