Puan vermedi·272 syf.····Okunma: 16 Ocak 2025 18:08 #bilimkurgukitapkulübü Ocak ayı kitabımız olan Kara Bulut, İngiliz astronom Sir Fred Hoyle’un dilimize çevrilmiş ilk eseri. Yazar bilimkurgu türünde başka kurgular da yazmış ancak en bilinen ve beğenilen eseri bu kitap olmuş. Fred Hoyle, Büyük Patlama Teorisi’ne karşı olan duruşuyla tanınan biriymiş. Biliminsanı oluşu ve kurguyu yazarken kullandığı bilimsel dil nedeniyle eseri ‘Katı Bilimkurgu’ alt türüne dahil edebiliriz. @ithaki den çıkan kitabın çevirisi Gül Korkmaz’a ait.
Astronomlar gözlem yaparken bazı yıldızların giderek soluklaştığı ve gözle görülemez hale geldiğini fark ediyor. Farklı zamanlarda yapılan gözlemler yıldızların ışığını gölgeleyen bir bulutun varlığını ortaya çıkarıyor. Yapılan ölçümler bulutun Dünya’ya yaklaştığını ve uzun bir süre Güneş’i gölgeleyeceğini ortaya çıkarınca insanlık kurtulmanın yolunu aramaya başlıyor.
Bilim, siyaset, inanç, iklim değişimi gibi konuları işleyen kitap, bolca bilimsel terim içerse de tuhaf bir şekilde akıcı bir eser. Bırakın insanlığı, Dünya’daki canlılığın neredeyse tamamının yok olmakla yüz yüze geldiği bu ortamda dahi kendi çıkarlarını bu durumun üstünde tutan yöneticiler, kurtuluş umudunu farklı unsurlarda arayan halk gibi konuları bu kitapta bulabilirsiniz.
Bulutun ne olduğunu öğrendiğimiz kısım ve sonrasında yaşananlar hakkında bir şey yazmayacağım okurken keyfiniz kaçmasın. Uzun lafın kısası kitabı çok beğendim. Tüm bilimkurgu okurlarına öneririm.