2025 1. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 00:00
Cengiz Aytmatov'un okuduğum ilk kitabı. İsim itibariyle beni meraklandıran bir eser oldu. Kitap ismini Troya kralı Priamos ve kraliçe Hekabe'nin kızı Kassandra 'dan almakta.Kassandra geleceği görme yeteneğiyle tanınır.Fakat Apollon tarafından lanetlenen Kassandra kimseye kendini inandıramamıştır.Troya atının getireceği tehlikeden dolayı çevresini uyarmaya çalışmış ancak dinleyeni olmamıştır.Hatta psikolojide geleceğe dair başkalarını uyarmasına ve doğruları söylemesine rağmen kimseyi kendine inandıramama durumuna Kassandra kompleksi adı verilir. Kitaba gelince Amerikalı fütürolog Robert Brok ve Rus astronot Andrei kristov namı diğer filofey arasında geçen olaylar anlatılır. Filofey uzaydan gönderdiği ışınlar aracılığıyla dünyaya gelmek istemeyen embriyoların anne adaylarının alnında bir leke vasıtasıyla kendilerini belli edebileceğini keşfeder. Bunu dünyaya duyurmak maksadıyla Papa'ya bir mektup gönderir. Fakat bu insanları bir kaosa sürükler.Brok ve filofey büyük bir tepkiyle karşılaşırlar. Kitap bir distopya, dil bakımından başlarda durağan ,olay örgüsünü kurunca sürükleyici bir hal alıyor. İnsanlığın yaptıkları kötülüklerin çeşitliliği ve sürekliliği tüm yaşama nüfuz eden umursamazlık ve daha nicesi. Farklı bir bakış açısı dünyaya,acabalara çakılan bir kibrit. #k:313384ce Cengiz Aytmatov
Kassandra DamgasıCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 20211,538 okunma