2025 2. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2025 07:55
Karşısında yaşamaya değer bir şey vardı işte; kazanmak için savaşmaya, mücadele etmeye ve evet, uğrunda ölmeye. Kitaplar haklıydı. Dünyada böyle kadınlar da vardı. Denizci Martin Eden'in Ruth'a olan aşkı ve onun uğruna yaptıklarını dile getiren büyük romanı. Jack London'ın hayatından izler de taşıyor. Yıllar öncesinde okumuştum. Okuma ritmimi kaybettiğim bu dönemde tekrar okumak istedim ve bana ilaç gibi geldi. Deniz işçisi Martin Eden soylu bir genci kavgada kurtarması sonucu evlerine yemeğe davet edilir. Gencin kız kardeşi Ruth'a ilk görüşte aşık olur ve kendini onların statüsüne getirmek için çalışıp çabalar. Kitap aynı zamanda Martin Eden'in yazar olma mücadelesini de anlatıyor. Tabi bu süreç hiç kolay olmuyor. Martin Eden sürekli okuyor, yazıyor, çok az uyuyor, çamaşırhanede çalışıyor. Yeri geliyor parasız kalıyor, eşyalarını rehinciye ödünç bırakıyor. Kaleme aldığı yazılar dergilerden yayıncılardan sürekli geri dönüyor. Ama o hiç pes etmiyor. Bu zor günlerinde yanında çok az insan bulunuyor. Sevdiği kadın da onun yazar olacağına inanmıyor. Günün birinde Martin ülkenin en çok konuşulan isimlerinden oluyor. En dipten gelip en yukarıya çıkan bir adamın hikayesi. Bu süreçte yanında olmayanlar etrafında dört dönmeye başlıyor. Oysa Martin farklı bir şey yapmadığını, kendisinin eskisi gibi olduğunu, insanların ona şöhrete kavuştuğu için yanaştığını çok iyi biliyor. Bunların başında sevdiği kadının yanında olmaması Martin Eden de ağır yaralar açıyor. Büyük bir boşluk hissediyor. Jack London benim en sevdiğim yazar. Külliyatını tamamlamak istiyorum ama çok fazla eseri olduğu için henüz bu istediğimi gerçekleştirebilmiş değilim. Elbet bir gün -Bir sürü kitap okudu ama içindeki huzursuzluk azalmak yerine daha da büyüdü.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,9bin okunma