2025 19. kitabı
Tahar Ben Jelloun’un Kutsal Gecesi, Kum Çocuğu ile aynı damardan beslenen, ancak onu tamamlayarak yeni bir katman ekleyen sarsıcı bir roman. Geleneklerin, cinsiyet rollerinin ve baskıcı toplumsal yapıların gölgesinde kimlik arayışına çıkan Zehra’nın hikâyesi, Kuzey Afrika toplumuna dair güçlü bir eleştiri sunuyor. Arap masallarının büyüleyici atmosferiyle harmanlanan bu anlatı, modernizmin ve kaderin kesiştiği noktada unutulmaz bir iz bırakıyor. 1987 Goncourt Ödülü’ne layık görülmesi de eserin edebi derinliğini kanıtlıyor. Hem şiirsel hem de çarpıcı bir metin arayanlara öneririm. Gönül Akgerman çevirisi #alıntılarım “Hiç bilmezdim suskunluklar ve dikilen bakışlarla dolu bir belleğin yürümeyi zorlaştıran bir kum torbasına dönüşebileceğini.” “Bir ağırlık hissediyorum kendimde. Yıllar değil, bana en çok yük olan, tüm söylenmemiş şeyler; sustuğum ve sakladığım her şey.” “Bu köyde yalnızca çocuklar vardı. … Kusursuz bir yönetim, ne sınıf ayrımı, ne polis, ne ordu. Ne de yazılı yasalar. Çocukların yaşadıkları ve düşledikleri küçük ama gerçek bir cumhuriyetti burası.” #kutsalgece #taharbenjelloun #gongourtprize #cinsiyet #toplumsalroller oller #siakitap #taharbenjelloun #aysegulvekitaplar #tavsiyekitap
Kutsal GeceTahar Ben Jelloun · Sia Kitap · 0232 okunma