2025 3. kitabı
Tolstoy’un Dirilişini okurken içimde tarif etmesi zor bir duygu dalgası hissettim. Hayatımda büyük pişmanlıklar olmasa da, kitabın anlatımı öyle güçlüydü ki sanki her karakterin acısını ben de yaşıyormuşum gibi hissettim. Tolstoy, yalnızca bir adamın vicdan muhasebesini anlatmıyor; insanın içindeki derin boşlukları, toplumun acımasızlığını ve adaletin bazen ne kadar adaletsiz olabileceğini gözler önüne seriyor. Kitap boyunca Katerina Maslova’nın yaşadığı haksızlıklara tanık olurken içimde bir sıkışma hissettim. Bazen hayat, insanın önüne öyle engeller koyuyor ki, en masum ruhlar bile zamanla yıpranıyor. Onun çektiği acıları okurken, dünyada kaç kişinin benzer şekilde haksızlığa uğradığını, kaç insanın suçsuzken suçlu ilan edildiğini düşündüm. Tolstoy’un betimlemeleri o kadar etkileyiciydi ki, sanki Maslova’nın gözlerinden dünyaya bakıyor, onun çaresizliğini hissediyordum. Nehludov’un yaşadığı vicdan muhasebesi de beni derinden etkiledi. Kendi hayatımda böyle büyük bir pişmanlık duymamış olsam da, onun iç hesaplaşmaları bana insanın değişebileceğini, geçmişiyle yüzleşebileceğini gösterdi. Hepimiz, doğru bildiğimiz şeyleri sorguladığımız anlar yaşamışızdır. Nehludov’un ruhsal yolculuğu, bana insanın hayatının belli bir noktasında yeniden doğabileceğini, içindeki yüklerden arınabileceğini hissettirdi. Diriliş, sadece bireysel bir hikâye değil; aynı zamanda bir toplum eleştirisi. Tolstoy, adalet sisteminin, sosyal yapının ve insan doğasının çelişkilerini o kadar gerçekçi anlatıyor ki, kitabı okurken kendi yaşadığımız dünya hakkında da derin düşüncelere dalıyorsunuz. Okurken içimde bazen öfke, bazen hüzün, bazen de çaresizlik hissettim. Kitabı bitirdiğimde ise bu duyguların birbiriyle karıştığı bir boşluk kaldı. Bu roman, bana insanın sadece kendi hikâyesiyle değil, başkalarının hikâyeleriyle de duygulanabileceğini gösterdi. Bazen yaşamadığımız acılar bile bizi derinden sarsabilir. Belki de Tolstoy’un en büyük başarısı buydu: Bizi, hissetmediğimizi sandığımız duygularla yüzleştirmek.
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,5bin okunma