Bazı kitaplar vardır, okursunuz, etkilenirsiniz ama bir süre sonra unutursunuz. Bir de Stefan Zweig ’in Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat gibi kitaplar vardır; öyle bir çarpar ki, yıllar geçse bile bir sahnesi, bir cümlesi aklınıza düşer. İşte bu kitap tam olarak öyle bir şey.
Zweig, insan ruhunun derinliklerini keşfetme konusunda usta bir yazar. Karakterlerin zihnine öyle bir giriyor ki, sanki onların hissettiklerini siz de birebir yaşıyorsunuz. Bu kitap da tam olarak bunu yapıyor: Okurken, hayatı boyunca hep düzgün, kurallara uygun yaşamış bir kadının, bir anda kendini hiç beklemediği bir duygusal fırtınanın içinde bulmasına tanıklık ediyorsunuz. Ve işin en vurucu yanı, her şey sadece 24 saat içinde olup bitiyor.
Hikâye, bir otelde geçiyor. Masada oturan bir grup insan, aşk, ihanet ve ahlak üzerine hararetli bir sohbetin içinde. Konu açılınca, yaşlı bir kadın, yıllardır içinde sakladığı büyük sırrını anlatmaya karar veriyor: Gençliğinde, sadece bir gün içinde tüm hayatını altüst eden bir olay yaşamış. İşte o noktada Zweig devreye giriyor ve bizi zamanın içinde bir yolculuğa çıkarıyor.
Kadın, bir kumarhanede, büyük kayıplar vermiş ve hayatının sonuna gelmiş gibi görünen genç bir adamla karşılaşıyor. O adamın elleri… Zweig elleri öyle bir anlatıyor ki, okurken insanın içi ürperiyor. Titreyen, kaybeden, çaresiz eller… Kadın, o an içgüdüsel bir şekilde bu adama yardım etmek istiyor. Ama işte, bazen yardım etmek istediğiniz biri sizi hiç ummadığınız bir yere sürükleyebilir. Ve bir bakmışsınız, hayatınız boyunca asla yapmam dediğiniz şeylerin tam ortasındasınız.
Bu 24 saat, bir aşk hikâyesi mi, bir delilik anı mı, yoksa sadece hayatın insana oynadığı bir oyun mu? İşte burası muğlak. Kadın, içindeki bastırılmış tutkuların farkına varıyor ama aynı zamanda pişmanlık ve vicdan azabı da yakasını bırakmıyor. Zweig’in en büyük başarısı da burada zaten: İnsan ruhunun o karmaşık, siyah-beyaz olmayan, gri alanlarını öyle güzel anlatıyor ki, hem karaktere kızıyor hem de onun yerine siz utanıyorsunuz.
Bu kitap, sadece bir kadının hikâyesi değil aslında. Hepimizin hayatında, mantığımızı susturup duygularımızın peşinden gittiğimiz anlar vardır. Sonunda pişman mı oluruz, yoksa iyi ki mi deriz, orası bize kalmış. Ama bir şey kesin: Bu kitap bittiğinde, aklınızda uzun süre kalacak. Belki bir sahnesi, belki bir duygusu, belki de Zweig’in o nefes kesen anlatımı… Ama bir şekilde sizi etkisi altına alacak.
Kısacık ama tokat gibi bir kitap. Eğer hala okumadıysanız, çok şey kaçırıyorsunuz.