Alamut kısa inceleme S.E.Y.
2025 3. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2025 00:26
Fedailerin Kalesi Alamut 11. Yüzyıl Selçuklu hakimiyetindeki İran'da geçen, Şii mezhebi bir kolu olan İsmaili tarikatı lideri Hasan Sabbah ve özel bir eğitim sonucunda bir intihar mangasına dönüştürdüğü fedailerinin, nam-ı değer Haşhaşilerin öyküsü. Olay tarihi olay ve karakterlerden esinlenerek kurgulanmış olsa da, romanda anlatılan olayların ve karakterlerin birçoğu kurmaca. Fakat İbn-i Sabbah karakteri, Alamut kalesi, Haşhaşiler, İsmaili tarikatı gibi romanın temelini oluşturan kişi, yer ve kurumlar gerçek. Yalnızca kurgu bazında bile bakacak bile olsak mükemmel bir roman, bir de tarihi esintiler sunmasıyla müthiş bir klasik haline geliyor bence. Anlatım, karakterler, olay örgüsü çok güzel planlanmış. Sıkılmadan okunuyor, merak uyandırıyor, insanı araştırmaya sevk ediyor. Aynı zamanda felsefik, siyasi, dini birçok yönü de mevcut. O dönem Yugoslavya hakimiyetindeki Slovenya vatandaşı olan Valadimir Bartol kitabı yazdığı dönemde ülkesinin Mussolini yönetimindeki İtalya ve Hitler yönetimindeki Alman İmparatorluğu tarafından işgaline tanıklık etmiş. Kitaptaki İbn-i Sabbah'ı da bu diktatör yöneticiler gibi kurgulamış. Yine cennet, cehennem, peygamberlik gibi birçok dini temaya açık bir şekilde eleştiri, hatta daha da ileri gidelim bunların reddi söz konusu. Tüm bu siyasi, dini eleştirileri nedeniyle de birçok yerde yasaklanmış bir roman. Ben açıkçası daha çok kurguya konsantre oldum ve çok keyif aldım. Okunulmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Hasan Sabbah ve Haşhaşilerle ilgili de daha ayrıntılı bir okuma yapmayı, bunun sonrasında da kitabı bir kez daha değerlendirmeyi planlıyorum. Vladimir Bartol Emrah
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma
Kaleminize sağlık hocam.. 😊