···Okunma: 07 Şubat 2025 00:18 Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, ergenlik çağındaki Deborah Blau’nun ağır bir şizofreni teşhisiyle psikiyatri kliniğine yatış sürecini ve burada yaşadığı zihinsel savaşları anlatan etkileyici bir roman.
Deborah’ın hastalığı, onun kendini kaybolmuş ve yalnız hissetmesine neden oluyor. Kitapta, onun hayal ettiği Yr Krallığı çok önemli bir yer tutuyor. Bu krallık, Deborah’ın gerçek dünyadan kaçmak için yarattığı bir yer. Ama ne yazık ki, bu hayali dünya onun için hem bir kaçış hem de bir tuzak haline geliyor.
Deborah’ın ailesinin zorluklarla nasıl başa çıkamadığını görmek, aslında çevremizdeki birçok insanın ruhsal rahatsızlıkları anlamaktan ne kadar uzak olduğumuzu hatırlattı.
Çoğu zaman toplumun dışladığı veya anlamlandıramadığı akıl hastalıklarını, Deborah’ın gözünden görmek empati kurmayı sağlıyor.
Kitapta tedavi sürecinde,ona yardımcı olan doktoru Dr. Fried sabırlı ve anlayışlı bir şekilde Deborah’a yardım etmeye çalışması aynı zamanda Dr. Fried’in Deborah’a yaklaşımı, onu sadece bir hasta olarak değil, bir birey olarak ele alması, tıpkı gerçek hayatta olması gerektiği gibi insancıl, ve sabırla.
Kitap, yalnızca psikolojik bir hikâye değil, aynı zamanda toplumun şizofreni gibi hastalıklara bakışını da eleştiriyor.
Yazının dili gayet anlaşılır ve sade, ama bir yandan da çok derin. Kitap, zihinsel sağlık ve insan ilişkileri hakkında düşündürüyor. Kişisel olarak, bu kitabı okurken bir yandan Deborah’ın yaşadıklarına üzülürken, bir yandan da onun tedavi sürecindeki umuduna hayran kaldım.
Kitap insanların iç dünyasına dair derin bir yolculuk sunuyor.