"Türk Halkının Yüzde Kırkı, Zekidir! "
2025 138. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2025 13:32
Aziz Nesin.. Bayılıyorum bu adama, pek çok açıdan. Bir kere ülkenin kültürüne hakim, yaşamış o tüm acıları da bundan sebep bu kadar iyi anlatmış. Tüm o hikayelerindeki o politik mizah da cabası. Hiç zorlanmadan, kalemi kanırtmadan dökebiliyor kendini sayfalara. Nereden anladın peki bunu derseniz de, okudum. Bir yazarı okumak, o yazarın tüm yazma deneyimini de hissetmek demektir. Cümleyi cümleye bağlar yazar ve bize kendi düşünme merhalelerini gösterir. Kısaca eskilerin bir lafı vardır: " Bir kitap yazmak, okurlara beynini bir tabakta sunmak gibidir. " Büyük de bir kumardır yani. Ama ki şanslıyız, Aziz Nesin'in şansı yaver gitmiş. Hatta yazar felci de olmuş ileri yaşlarında, o denli velût bir yazarmış. Kitap ise; gariban bir köylü genci olan Yaşar Yaşamaz'ın, diğer tüm devlet dairelerinde de olduğu gibi - tabi baya absürt ve sinir bozucu da bir yolla- ilçe nüfustan kimlik çıkaramaması ile başlıyor. Bu "kimliksizlik" hali başına dertler açıyor ve tüm o sinir bozucu olaylar gelişiyor. Hikaye, tabii ki de politik ve tamamıyla bir sistem eleştirisi. Örneğin Yaşar, resmiyette yaşamadığından ötürü evlenemez, miras alamaz, ev bulamaz, iş bulamaz ve daha nice insani vaziyetten mahrumdur. Çünkü Yaşar aslında Yaşamaz, vakti zamanında Çanakkale Savaşında şehit düşmüştür :) Ama söz konusu vergi almak, askere gitmek, tımarhaneye düşmek olduğunda varlığı kuşkusuzdur. Sistem, vatandaşı böyle görüyordur zira. Ve ilaveten, kitapta okuması en keyifli pasajlardan pek çoğu da toplumun eleştirildiği kısımlardır. Türk halkı ve Aziz Nesin kulağa pek de dost gelmiyor biliyorsunuz, yüzde altmış muhabbeti :) Ama ben kendim de bir Anadolulu olarak, yazara hemen hemen hep hak verdim okurken. Pek çok güzellikleriyle beraber, halktaki ikiyüzlülük, çıkarcılık, içten hesaplılık, cehalet ve sahtekarlık inkar edilemez. Klişe "Şark Kurnazı" lafını etmeyecektim ama ediverdim işte. Keyifli okumalar..
Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 200816,2bin okunma