Okuduğum en iyi devam kitaplarından.
Bilmeyenler için, kitabımız yüzünde doğuştan deformasyon olan Auggie’nin 5. Sınıfını anlatan Mucize ‘ nin devam kitabı.
Daha doğrusu o kitapta bilmediğimiz kısımlara ışık tutan bir ekleme.
Ben kitabı okumamıştım ama filmini en az üç kez bitirdim. Genelde bu tip ekleme kitaplar okuyucunun yoğun isteği üzerine ve biraz daha satışları arttırmak için yazılıyor. Ama bunda öyle bir durum söz konusu değildi.
Auggie’nin hayatında bir dönem bulunmuş farklı kişilikli insanların gözünden agguie’yi okuyoruz. Sadece son hikaye biraz alakasızdı. Hikaye demişken, onların üzerinden anlatmam daha doğru olur.
(Spoiler içerebilir.)
Madalyonun öbür yüzü:Julian
İlk kitapta Auggie’nin karşısında yer alan ve ısrarlı bir zorba tiplemesinde yaşayan bu karakterin arka yüzünü okumak bana çok iyi geldi. Her durumda empati yapmayı severim ve bu çocuğa empati yapmamak çok zor.
Küçüklüğünden beri annesinin pohpohlamalarına alışmış, ama yine de içindeki iyiliği kaybetmemiş. Annesini size şöyle açıklayayım. En yaygın diyalogları ;
“benim oğlum yapmaz.”
“Siz ne hakla benim oğluma…”
“O benim oğlum, bu şekilde davranamazsınız.”(tamam abla anladık)
Parayla insanların tutumlarını ve düşüncelerini satın alabileceğini düşünen budalanın teki. Yaptıklarının hiçbiri akla yatkın değildi.
Julian küçüklüğünden kalan bir kaç anı yüzünden(auggie ile alakasızlar) okula gelen bu deformasyonlu çocuktan sözde korkuyor. Bu da biraz şımartma tabiki. Ailesi düzgünce oturup bunun doğuştan olduğunu ve değişemeyeceğini bile anlatmıyor.
Öyle bir seviyeye geliyor ki sadece lakap takmayla bitmiyor, ona dokunan-arkadaş olanları da toplumdan dışlıyorlar. İpin ucu da hep Julian a çıkıyor.
Bir gün toplu fotoğrafta auggie yi annesine gösteriyor ve o aptal kadın ne yapsa beğenirsiniz? Photoshop ile Auggie’yi oradan kaldırıyor. Ve bunu başka annelere de yayıyor. Daha böyle çok örnek var..
(Kadını idama götürseler ülkenin iq seviyesi gözle görülür bir artışa geçerdi.)
Bir de 10 sayfa boyunca zaten başka kitapta da anlatılan babaannesinin hikayesi konu oluyor. Buradan biraz puan kırmam lazım, ne alaka babaannesi, ben onun için okusam diğer kitabı alırdım.
Neyse işte yani sonunda Julian kafasını kullanıp özür diliyordu ama artık okul değiştirdiği için basbaya geçti borun pazarı örneği gibi.
Pluton
Gerçek adı Cristopher galiba. Çok söylenmiyordu. Auggie’nin küçüklük arkadaşı, taşındıktan sonra başka arkadaşlar ediniyor ve biraz uzaklaşıyorlar. Okurken kalbinin temizliği beni o kadar mutlu hissettirdi ki, arkadaşları auggie ile dalga geçerken o onların karşısına geçip arkadaşını savunuyordu.
Anlatacak pek bir şey yok, Pluton da anlatılan biraz ruha hitap ediyordu. Ben beğendim.
Hayat dansı:Charlotte
Çoğu okuyucu charlotte’nin hikayesini gereksiz bulmuş. Çok garipler gerçekten.. kızın hikayesinin diğerlerinden tek farkı Auggie’nin lafının pek geçmemesiydi. Anlatılan şey daha çok kızların arasındaki popüler grup olma çabası, zorunlu arkadaşlıklar, ayrılıklar, sevgililer vs. Ama çok güzeldi. Ergenlikte olan bir kızın iç dünyasını, arkadaşlık ilişkilerini, kendine bir yer bulma çabasını çok iyi anlatmış. Asla gereksiz değildi.
Kitap charlotteden sonra bitiyordu zaten. Eğer film ve kitabı yetersiz bulduysanız bu bir çok şeyi toparlayan bir kitap. Tek sıkıntı jack yoktu kitapta. Ki bütün kızlar ona aşıkken. Bence onun açısından bir okul turu da iyi olurdu.
Buraya kadar okuduysanız teşekkürler:)
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
O konuda haklısın başka kitabı yok. Nazilerle alakalı kitap yazdı onu da bir şekilde wonder a bağladı. Zengin olduklarında suyunu çıkartıyorlar ama bu öyle değildi eğer ilkini sevdiysen oku bence