Okuduğum en iyi devam kitaplarından.
Bilmeyenler için, kitabımız yüzünde doğuştan deformasyon olan Auggie’nin 5. Sınıfını anlatan Mucize ‘ nin devam kitabı.
Daha doğrusu o kitapta bilmediğimiz kısımlara ışık tutan bir ekleme.
Ben kitabı okumamıştım ama filmini en az üç kez bitirdim. Genelde bu tip ekleme kitaplar okuyucunun yoğun isteği üzerine ve biraz daha satışları arttırmak için yazılıyor. Ama bunda öyle bir durum söz konusu değildi.
Auggie’nin hayatında bir dönem bulunmuş farklı kişilikli insanların gözünden agguie’yi okuyoruz. Sadece son hikaye biraz alakasızdı. Hikaye demişken, onların üzerinden anlatmam daha doğru olur.
(Spoiler içerebilir.)
Madalyonun öbür yüzü:Julian
İlk kitapta Auggie’nin karşısında yer alan ve ısrarlı bir zorba tiplemesinde yaşayan bu karakterin arka yüzünü okumak bana çok iyi geldi. Her durumda empati yapmayı severim ve bu çocuğa empati yapmamak çok zor.
Küçüklüğünden beri annesinin pohpohlamalarına alışmış, ama yine de içindeki iyiliği kaybetmemiş. Annesini size şöyle açıklayayım. En yaygın diyalogları ;
“benim oğlum yapmaz.”
“Siz ne hakla benim oğluma…”
“O benim oğlum, bu şekilde davranamazsınız.”(tamam abla anladık)
Parayla insanların tutumlarını ve düşüncelerini satın alabileceğini düşünen budalanın teki. Yaptıklarının hiçbiri akla yatkın değildi.
Julian küçüklüğünden kalan bir kaç anı yüzünden(auggie ile alakasızlar) okula gelen bu deformasyonlu çocuktan sözde korkuyor. Bu da biraz şımartma tabiki. Ailesi düzgünce oturup bunun doğuştan olduğunu ve değişemeyeceğini bile anlatmıyor.
Öyle bir seviyeye geliyor ki sadece lakap takmayla bitmiyor, ona dokunan-arkadaş olanları da toplumdan dışlıyorlar. İpin ucu da hep Julian a çıkıyor.
Bir gün toplu fotoğrafta auggie yi annesine gösteriyor ve o aptal kadın ne yapsa beğenirsiniz?
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Yüzümde sürekli bir gülümseme bırakan kitap. Olayları en ince ayrıntısına kadar anlatılmasının kitaba ayrı bir samimiyet kattığı düşüncesindeyim. Ayrıca bir çocuğun ağzından yazılmış havası da kitabın yegane özelliklerinden biri. Her kitapta bu özelliğin tadını alamazsınız.
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Beğendim
Julian…Chris…Charletta…
Çok güzel hikayelere bakış açısı vermiş harikulade bir kitap olmakla kalmıyor.Size daha fazlasını katıyor:)Gerçekten anlatım olarak da her açıdan çok güzel bir kitaptı.Ve beni en çok etkileyen bir kısım Julian’nın büyükannesinin hikayesiydi.Gerçekten çok üzüldüm.
İnsanlara kesinlikle(bu kim olursa olsun Julian,Via,Miranda,Ellie,Auggie)önyargılı olmamamız gerek.GERÇEKTEN bu konu bu kitaptada çok eğlenceli ve anlaşılır bir dille anlatılmış…
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Bu kitabın mucize kitabını okudum fakat bu kitabı hiç okumadım, ama kitabın güzel olduğunu düşünüyorum. Eğer okuduysanız nasıl bulduğunuzu bana söyleyebilirsiniz.
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Momo, İçimdeki müzik, Mucize ve Mucize &Ben gençlik ve çocuk kitaplarının incelemesinin sonuna geldim. Hayatımızın her alanına yolculuğa çıkmak için her biri birer bilet sayıldi benim için. Mucize eserinde bahsedilen "ague'' karakterinin yolunun kesiştiği insanların analizi yapılmis. Ama öncelikle Mucize kitabı okunmalı. Bunu belirtmek isterim Mucize &Ben eseriyle; Üç farklı karakter ve üç farklı hayat.. kimi zaman madalyonun öteki yüzü, kimi zaman Plüton, kimi zaman da hayat ile dans... Göremediğimiz yıldızları, kanatsız kelebekleri ve mucizeleri.. bizi biz yapan değerleri kaybettiğimiz bu dönemde ilham olacak bir eser. Empati, nezaket, kibarlık, saygı ve sevgi mucizemiz olsun.
Mucize kitabından daha fazla bu kitaptan etkilendim diyebilirim. Mucize kitabında Auggie'ye kötü davranan ve bir çok yerinde kızdığımız Julian karakterinin ne kadar özünde masum bir çocuk olduğunu görüyoruz. Mucize kitabında ailesi de Julian de okuyucuda olumsuz bir etki bırakırken aslında ne kadar haklı gerekçeleri olduğunu anlıyoruz. Hatta bir kaç yerinde Julian için çok üzüldüm. Aynı şekilde Charlotte'nin hikayesinin anlatıldığı kısımda da insanların aslında farklı kişilik yapıları olduğunu görüyoruz. İnsanları eleştirmeden önce sadece hareketlerine bakmadan belkide arkasındaki sebepleri görmeye çalışsak anlamaya çalışsak ve yargılamadan önce dinlemeyi öğrensek birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Kötü diye görünen kişilerin aslında içinde bir yerlerde iyilik olduğunu anlayabileceğimizi gösteren bir kitap oldu. Çok etkilendiğim bir seri oldu herkesin hikayesini bilmek etkileyici kimin neyi niye yaptığını bilmek okuyucu için yol gösterici.
Mucize kitabı sayesinde okuma alışkanlığı kazandığım için yazarın ikinci kitabı çıkaracağını duyunca gerçekten çok sevindim. E tabii haliyle beklentim yüksekti. Ancak kitabı okumaya başladığımda beklentimi maalesef karşılamadı. Bu kitabın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sadece beklentiniz çok yüksek başlamayın. Daha az bir beklenti ile başlamış olsaydım belki çok severdim bilemiyorum. Ancak okusanız da okumasanız da pek bir şey kaybetmezsiniz bana göre :)
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Herkese merhaba
Bugün, yine Enes’in kütüphanesinden bir kitapla; Mucize ve Ben ile geldim.
Serinin ilk kitabı Mucize, Kraniyofasiyal (yüz bölgesinde doğuştan deformasyon) ve konuşma bozukluğu yaşayan beşinci sınıf öğrencisi August isimli çocuğun okula adaptasyon sürecini konu ediyordu.
Bu kitap, ilk kitabın devamı değil, ilk kitapta adı geçen çocuklardan üçünün kendi hikayelerini ve onların gözünden Auggie’yi anlatıyor.
En dikkat çeken hikayenin sahibi: Julian.
Julian, Auggie’yi Harry Potter’da Voldemort, Yıldız Savaşları’nda Darth Sidious, Yüzüklerin Efendisi’nda Gollum’a benzetiyor ve çok korkuyor. Korkarak uyandığı tüm rüyalarında Auggie başrolde ve bununla ilgili terapiye gidiyor.
Julian’ın en büyük hatası onunla yakınlaşıp korkusunu yenmek yerine;ucube lakabını takması, dolabına notlar bırakıp aşağılaması oluyor.
Tabiki bunların bedelini, önce okuldan 2 hafta uzaklaştırılarak, sonra okuldan atılarak ödüyor. Biz de ailenin yaklaşımının çocuğun gelişiminde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz.
İkinci hikayenin başrolünde Cris var; o bebekliğinden beri anneleri arkadaş olduğu için, Agguie’nin özel durumunu garipsemiyor.
Üçüncü hikayede Charlotte, Agguie’ye karşı nötr olan bir sınıf arkadaşı. Destek olmaya çalışan ve zorbalık eden iki grubun da izleyicisi konumda.
İlk kitap kadar beğendim diyemesem de, farklı bakış açılarından Agguie’yi okumak ve empati kurmak yine güzeldi.
Ortaokul seviyesi çocuklar ve tüm yetişkinler için uygundur.
Keyifli okumalar
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Mucize kitabını okuyup bitirdikten sonra, devamını da okumam gerektiğini düşünerek aldım. Bu kitapta da August’un yakını olan 3 kişinin gözünden kendileri ve August’la olan ilişkileri anlatıyor. Tabi ki aslında her şeyin göründüğü gibi olmadığını , yargılamadan önce Empati yapmayı hatırlatan nitelikte bir kitap
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Mucize kitabının en göze çarpan ve en eleştirilen 3 karakterin gözünden yazılan bu kitap gerçekten kafamızda kurduğumuz o karakterlerin dünyasına girmemizi ve yaptıkları davranışları farklı bir gözden görmemizi ve temellendirmemizi sağlıyor. Mucize kitabını benim için daha da büyük bir ağaç haline getiren bu kitabı çok düşünerek ve farklı dallara ayrılarak okudum.
Mucize ve BenR. J. Palacio · Pegasus Yayınevi · 2017930 okunma
Gündüzleri grafik tasarım, geceleri yazarlık yapan Palacio, kocası, iki oğlu ve köpeği Ayı'yla New York'ta yaşıyor. Tüm dünyada iki milyondan fazla satan Mucize yazarın ilk romanıdır.