2024 8. kitabı
Einhard'ın "Vita Karoli Magni" adlı eseri, Orta Çağ Avrupası'nın en önemli hükümdarlarından Şarlman'ın (Charlemagne) yaşamını anlatan ilk biyografilerden biridir. Kitap, birincil el kaynağı olan, Şarlman’ın sarayında yıllarca yaşamış ve onun baş danışmanı olan Einhard tarafından kaleme alınmıştır. Eser, Şarlman'ın siyasi başarıları, askeri stratejileri, iç ve dış politikaları, dostları, düşmanları, kişisel alışkanlıkları ve özel hayatı hakkında okuyucularına detaylı bilgiler sunar. Ayrıca, Şarlman’ın başlattığı ve döneminde zirveye ulaşan Karolenj Rönesansı olarak bilinen kültürel uyanışa da ışık tutmaktadır. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Orta Çağ Anabilim dalı öğretim üyesi olan Özlem Genç'in Latince aslından yaptığı çeviri, eserin orijinal dilindeki nüansları aynen koruyarak Türkçe şekliyle okuyuculara aktarmaktadır. Çeviriye ek olarak, açıklamalar ve değerlendirmelerle eser zenginleştirilmiş; böylece dönemin tarih yazımı ve Şarlman'ın etkisi hakkında derinlemesine bir anlayış sunulmuştur. Kitap, bir döneme yaptığı katkılarla damga vuran Şarlman'ın (768-814) hayatını ve dönemini anlamak isteyenler için önemli bir kaynak niteliğindedir. Einhard'ın gözlemleri ve anlatımı, Şarlman'ın karakterini ve liderlik özelliklerini ortaya koyarken, Özlem Genç 'in titiz çevirisi ve eklemeleri, eserin daha anlaşılabilir olmasını sağlamıştır. Bu eser, Şarlman Orta Çağ Avrupa Tarihine ilgi duyan kişilerin önlerine çıkan ilk isimlerden biri olan Kutsal Roma Cermen İmparatoru Şarlman’ı inceleyecek olan ilgili kişilerin okuması gereken önemli bir eser ve başvuru kaynağıdır.
İnceleme
ŞarlmanEinhard · Kronik Kitap · 202428 okunma