Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 08 Şubat 2025 00:51 Anlatı, totaliter bir rejim altında yaşayan bireylerin kendi iç dünyalarını ve bu toplumsal baskılara karşı verdikleri mücadeleyi anlatır. Alegori ve metaforlara dayalı zengin bir anlatımla kişilerin özgürlük arayışlarını, korkularını ve direnişini işler.
Alışılagelmiş olan kurgusal çizgi dışında bir anlatı olan Gece; çok katmanlı, Kafkaesk nitelemesine uyar. Bilge Karasu, kendi hayat felsefesini kurguya aktardığı bu kitabını 1975 yılında yazmış olmasına rağmen yayımlanması 1985'i bulacaktır.
Sınırları keskin çizgilerle çizilememesinin yanında kendini okuyucuya kolayca açmayan bir yapıt olması, üzerinde düşünülmesi gereken anlam yoğunluklarının, anlamlar arası boşlukların keşfedilmesine okuyucuyu mecbur bırakır.
Gecenin işçileriyle gündüzün ışığını kaybetmek istemeyenler arasındaki pesimist ruh haline sizi de davet ediyorum.
Aradığınız şey başka birilerinin iyisi değilse ve ben artık daha özel şeyler okumak istiyorum diyorsanız yatırım tavsiyesidir.
Bilge Karasu, iki-üç paragrafa sığacak bir yazar değil. Benim içimde koca bir dağ oluşturan bu adamı çok sevdim.