·344 syf.····Okunma: 09 Şubat 2025 10:38 Ne yapılmak istendiğini anlıyorum ama yapılış şeklini hiç beğenmedim.
Bir bilinçaltının dışavurumsal olarak yaratım aşamasında bulunması fikri oldukça hoş, ancak ne yazık ki kitap gerçekten kötü işlenmiş.
Aslında başta akıcı gibi görünüyor, ama hem yazarın ilerledikçe gerçeklikle gerçek olmayan şeyler arasındaki sınırı bulanıklaştırmasından dolayı (bunu başarıyla gerçekleştirebildiğini düşünmüyorum) hem de çevirinin google translate seviyesinde olmasından kaynaklı olarak kitap sürekli tıkanıyor. Çevirmen kullanmayıp kitabı ChatGPT'ye çevirttiklerini, oradan artan parayı da PR'a harcayarak bu kitabın bu kadar abartılmasını sağladıklarını düşünüyorum ve bu konuda gerçekten ciddiyim.
Kitabın korku dalında ödüle aday olmasından bahsetmeyeceğim bile, herhangi bir yerli cinli korku filmi daha korkunç bu kitaptan. Birçok korku kitabı okudum, evet korku kitapları korkutmak zorunda değil. Sadece temasal olarak belli ögeler barındırmadı o kitabı korku kategorisine sokmak için yeterli oluyor. Ancak bu kitapta o ögeler bile doğru düzgün yok. Bir balta gördük kitapta diye korku kitabı mı oldu bu şimdi?
Ana karakterle empati yapamıyorsunuz. Kitabın içinde herhangi bir sempatik karakter de yok. Dolayısıyla okurken yazar ne zaman hikayeye hizmet etmeyen gereksiz ayrıntılardan bahsetse (ki bol bol var), "tamam da kardeşim n'apiyim ben şimdi bunu, geç ya" tadında bir şey oluşuyor içinizde.
Ve oldukça basit yazarlık hataları bol bol yapılıyor. Mesela daha kitabın başından ana karakter, arkadaşı, eski hoşlandığı kişi falan anlatılırken birden üstümüze dört kız karakter daha bırakılıyor. Sürekli art arda isimler geçiyor, bazen de isimler boşverilip bu isimlerin lakapları kullanılıyor. Daha hikayeye başlamadan oturup karakter ezberlemeniz gerekiyor. Kötü bir açılım var yani. İyi bir kitapta bu karakter açılımları yavaş yavaş, sindirilerek yapılır. Ben elimde kağıt kalemle karakter ismi ve lakabı ezberleyecek değilim sonuçta. Ezberlemek isteyen ezberlesin ama bariz biçimde okuma keyfini kaçırıyor bu. (Nerede kullanıcı deneyimi ddnsmsmd)
Bir de mesela kitaptaki bügü içeren fantastik olayların (spoiler vermemeye çalışıyorum) hiiiiçbir altyapısı yok. Hiç hem de. Bu kızlar bu büyüyü nereden öğrendi, niye öğrendi? Nasıl gerçekleşiyor bu olay? Bu kızların birbirleriyle olan o garip dörtlü ilişkisi ne zaman ve nasıl başladı da konu tavşan büyüsüne kadar geldi? Hatta bu kızlar nasıl tavşanları alıp da o hale getiriyor? Nereden ortaya çıkmış bu tavşan büyüsü? Ya o kadar düşünülmemiş ki bu ayrıntılar... Fantastik bir olay kurguluyorsun, bir zahmet "Bu olay nasıl gerçekleşiyor?" sorusunun cevabını da düşünmelisin önden.
Çok gömdüm, neyi övebilirim? Düşünüyorum. Seçkin bir üniversitenin yüksek lisans öğrencilerinin yaşadığı atmosfer anlatılıyordu. Farklı bir arkaplan seçildiği için övebilirim belki. Başka bir şey gelmiyor açıkçası aklıma.
Ya bu kitabın aslında büyük bir PR ürünü olduğunu bilerek aldım. Ama Booktok kitaplarına karşı çoğunlukla önyargılı ve yargılayıcıyım. Fakat bu yargılayıcı yönümü kırmaya çalışıyorum bu aralar. Bu yüzden bir şans vermek istedim ama şans vermek için yanlış kitabı seçmişim.