···Okunma: 09 Şubat 2025 17:53 Peyami Safa'nın ilk okuduğum eseridir. Özellikle son okuduğum kitaplarda yer alan uzun ve süslü cümlelere alıştığım için, başlarda Peyami Safa'nın üslubunu benimsemekte zorlanmıştım. Fakat kısa ve yalın bir dile sahip olması, kitabın bir solukta okunmasını epey kolaylaştırıyor. Toplumumuzun en büyük sorunlarından biri olan batılılaşma ve Avrupai yaşam tarzına özen, kitabın ana konusu olarak oldukça ilgimi çekti. Peyami Safa, ana karakter Neriman'ın iki farklı yaşam arasında yaşadığı ikilemi çok detaylı bir şekilde açıklamış; bir yanda çocukluk aşkı ve saadeti, öte yanda modern yaşamın cazibesi ve bu yaşamı ona sunabilecek Macit... Her ne kadar Neriman'ın modern ve batı hayatına duyduğu özenti beni karaktere karşı olumsuz duygular beslemeye teşvik etse de yazar, ana karakterin bu isteğine olan duygularını öyle güzel bir mantığa oturtmuş ki, bu sayfaları okurken Neriman'ın bu isteklerini oldukça olağan karşıladım. Ayrıca Şinasi'nin, sevgilisi Neriman'ın değişen hal ve tavırlarına karşı hissettiği duygular, kendi içinde yaşadığı çatışma ve öfke, ve bunları bir şekilde bastırmaya çalışması, başarılı bir şekilde aktarılıyor bizlere.
Son olarak Neriman karakteri üzerinden batılılaşma arzusu, balo ve davetlere katılıp güzel kıyafetler giyinmenin entelektüelleşme olarak algılanması ve tüm bu özenti hallerinden dolayı milli benlik ve kültürün terk edilmesi, ince bir şekilde eleştirilmiştir.
Beni Peyami Safa ile tanıştıran bu eseri hem günümüzde yansımasını net bir şekilde görebildiğimiz konusu hem de üslubu sebebiyle oldukça beğendim.