İnsan Ruhunun Uçurumlarında Bir Yolculuk
2025 5. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2025 22:09
Bazı kitaplar vardır, sadece bir hikâye anlatmaz; sizi içine çeker, iliklerinize kadar hissettirir. Knut Hamsun’un Açlık kitabı tam olarak böyle bir roman. Aç kalmanın fiziksel bir durumdan çok, insan ruhunda nasıl derin yaralar açabileceğini anlatan, sarsıcı, yer yer ürkütücü ama bir o kadar da büyüleyici bir eser. Romanın isimsiz kahramanı, açlığın pençesinde kıvranırken sadece midesi değil, gururu, hayalleri ve insanlık onuru da giderek tükeniyor. Kimi zaman açlıktan dolayı zihni bulanıyor, kimi zaman ise en saf düşüncelere kapılıyor. Onun dünyasında sefalet bile bir sanat hâline geliyor, çünkü yoksulluk sadece bedenini değil, zihnini de kemiren bir güç. Hamsun’un anlatımı o kadar gerçekçi ki, satırlar arasında açlığın ağırlığını hissediyor, çaresizlikle birlikte gururun nasıl iç içe geçtiğini görüyorsunuz. Kahramanın bir lokma ekmek bulamadığı hâlde onurunu koruma çabası, insanın hayatta kalma içgüdüsü ile gururu arasındaki savaşı gözler önüne seriyor. Ve işin ilginç yanı, tüm bu trajedinin içinde bazen kendinizi gülümserken buluyorsunuz—çünkü anlatıcının çaresizliği kadar, onun kendisiyle olan ironik ilişkisi de sizi etkiliyor. Açlık sadece bir sefalet romanı değil; aynı zamanda bir insanın sınırlarını, hayata tutunma çabasını ve modern toplumun acımasız gerçeklerini tokat gibi yüzümüze çarpan bir yapıt. Kitabı bitirdiğinizde, “Ben olsam ne yapardım?” sorusu zihninize kazınıyor. Eğer hâlâ okumadıysanız, Açlık sizi unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak. Ama dikkat edin, bu yolculuktan döndüğünüzde açlık kavramına eskisi gibi bakamayacaksınız. Çünkü Hamsun’un açlığı sadece mideyle ilgili değil; ruhun, gururun ve insanlığın açlığı… Ve belki de en büyük soru şu: Gerçekten tok muyuz?
AçlıkKnut Hamsun · Can Yayınları · 202335,7bin okunma
1.717 Gösterim
Aşırı güzel, övülmeli, abartılmalı bu kitap
Bu güzel yazı için sizi tebrik ederim Bu açıklamanın üzerine yine kitaptan şöyle bir alıntı özet olacak gibi: "Ömür, tututuşturulmuş bir ot gibidir.." düşüncelerle, davranışlarla habire harladığımız bir ateş Onurlu bir hikâye bırakabilmek ümidiyle
Çok güzel bir yazar🥲bu kitabinida mutlaka okuyucam.