Bülbülü Öldürmek
2025 1. kitabı
Bu kitabı ilk olarak duyduğum yer Taylor Swift'ti. Bu kadar ünlü ve etki alanı geniş birinin etkilendiği kitabı merak ederek okumaya başladım. Kitabı beğenmedim. Açık ve net şekilde bunu söyleyebilirim. Yazacaklarım tamamen kendi fikrim olup kimseyi bu görüşe ikna etme amacı taşımamaktadır. Beğenmeme sebebimin ilk başında karakterlerin karakterden çok tipleme oluşu. Bunu ister Atticus karakterinde ister Scout karakterinde görebilirsiniz. Sık sık kitabı okurken, ''Yahu bu çocuklar çok küçük yazılmış ama neredeyse 10-20 yaş daha büyük gibi davranıp konuşuyorlar.'' düşüncesine kapıldım. Bu beni romanın olay akışından sıklıkla kopardı. Atticus karakterinde ise o kadar dürüst, adaletli, ahlaklı insan tiplemesi yapılmış ki bir insanın kendi çocuğunu bile yargı önüne çıkarabilecek olması romandaki karakterleri tipleştirmiş. Romanda tipleştirmeler romanın, roman olma özelliğini değersizleştiriyor. Kitabın çok önemli bir bölümü çocukların Öcü'yü evden çıkarma çabasını anlatarak geçiyor. Buna bağlı olarak Öcü'den kitap içerisinde daha büyük bir anlam beklerdim. Bu kadar mesaj içerikli olan bir kitabın daha sağlam bir alt metin kurgusu karakterlere yedirilebilirdi ancak karakterler tipleştirildiği için bu da pek mümkün olmamış. Dill karakterinin altı çok boş kalmış. Kitapta anlatıcıyla önemli bir bağı olarak gösterildi ancak bir o kadar silik ve işlenmemiş. Verilen mesajlar çok açık olmasına rağmen olaylar herkesin tahmin edebileceği şekilde işlenmiş. Şaşırtıcı pek bir olay bulamadım (Öcü'nün bizim yazarın karşısına çıktığı birkaç sefer hariç). Neyse çok uzatmak da istemiyorum. Aslında her unsur tek bir unsura bağlanıyor ama ana hatlarıyla incelememi böyle eklemek istedim. Okuyacaklara da şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Epsilon Yayınevi · 202088,6bin okunma