···Okunma: 07 Şubat 2025 16:03 ‘’Ben Hasan, tartıcıbaşı Muhammed’in oğlu, ben Giovanni Leone’de Medici; bir berberin sünnet ettiği, bir papazın vaftiz ettiği ben. Şimdi Afrikalı diye anılıyorum ama Afrikalı değilim. Avrupalı da Arabistanlı da değilim. Bana Granadalı, Faslı, Zeyyatlı da derler ama ben hiçbir ülkeden, kentten ya da boydan değilim. Yolların oğluyum ben, ülkem kervan, yaşamımsa yolculukların en beklenmedik olanı…’’. Gezgin, diplomat aynı zamanda da şair olan Afrikalı Leo, tarihteki Hasan el-Vezzan karakterinden esinlenerek kaleme alınmıştır. Yazar kitapta aidiyet duygusuna, kimlik arayışına, göç ve savaşlara değinmiş olup Afrika’dan Akdeniz’e uzanan bir yolculuğu bizim de yaşamamıza olanak sağlamıştır. Kitap 15. yüzyıl Granada’sından başlayıp oradan Fas’a, Kahire’ye, Roma’ya ve hatta İstanbul’a kadar uzanan bir yolculuğu anlatır. Kitabı okurken doğuya ve Afrika’ ya özgü mistik ve efsunlu bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Amin Maalouf’un ilk kitabı olmasına karşın oldukça başarılı buldum.