2024 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2024 23:16
Pal Sokağı Çocukları: Dostluk ve Çocukluğumun İzleri Bazı kitaplar vardır, okurken yalnızca sayfalarda dolaşmazsınız; geçmişinize, çocukluğunuza, kaybettiğiniz o eski günlere de bir yolculuk yaparsınız. Pal Sokağı Çocukları işte tam da böyle bir kitap benim için. Okurken mahallede oynadığım oyunları, arkadaşlarımla yaptığımız kavgaları, kazandığımız küçük zaferleri ve kaybettiğimiz masum anları hatırladım. Çocukken sokakta, boş arsalarda saatlerce oyun oynardık. Bir taşın arkasına saklanmak, bir ağacı sığınak yapmak, top oynarken düşüp dizimizi kanatmak bizim için sıradandı. Ama o oyunlar aslında sadece eğlence değildi; biz farkında olmadan dostluğu, sadakati, birbirimizi kollamayı öğreniyorduk. Tıpkı Pal Sokağı Çocuklarındaki Boka ve arkadaşlarının yaptığı gibi. Onların o küçük arsa için verdikleri mücadelede, çocukluğumun saf ve içten dostluklarını gördüm. Kitaptaki Nemecsek, belki de hepimizin içindeki o cesur, ama kırılgan çocuğu temsil ediyor. Küçüklüğümde ben de bazen diğerlerinden daha güçsüz hissederdim. Kitabı okurken, bizim de çocukken aramızda Nemecsek gibi arkadaşlarımız olduğunu fark ettim. Küçük ama yürekli, göz ardı edilen ama en fedakar olanlar… Ve belki de onları zamanla unutmuştuk. Boka’nın liderliği, çocukların arasındaki bağlılık ve Kızıl Gömlekliler ile olan mücadele bana geçmişteki küçük rekabetlerimizi hatırlattı. Mahallede kurduğumuz takımlar, kuralları kendimiz belirlediğimiz oyunlar ve bazen yaşanan tartışmalar… Ama günün sonunda hepimiz aynı mahallede büyüyen, aynı sokakları paylaşan çocuklardık. Ve büyüdükçe o bağlar ister istemez koptu. Kitabın sonunda hissettiğim şey hüzünle karışık bir özlemdi. Çocukluğuma, sokakta oynadığım o günlere, şimdi uzaklarda olan ya da hayatın içinde kaybolan eski dostlarıma duyduğum bir özlem… Pal Sokağı Çocukları, çocukken yaşadığımız dostlukların ne kadar değerli olduğunu bana bir kez daha hatırlattı. Belki hepimiz büyüdük, belki artık o arsada oynayan çocuklar değiliz ama içimizde bir yerlerde hâlâ Pal Sokağı’nda koşan bir yanımız var. Ve ben bu kitabı okuduktan sonra, o çocuğu hiç unutmamam gerektiğini anladım.
Pal Sokağı ÇocuklarıFerenc Molnar · Yapı Kredi Yayınları · 202536,1bin okunma