2025 2. kitabı
2025 yılının ilk bilimkurgu okuması Fred Hoyle’den Kara Bulut oldu. Kitabın arka kapak yazısı şöyle diyor: “Kara Bulut bana göre Isaac Asimov ve Arthur Clarke’ın en iyi eserleriyle birlikte, bugüne dek yazılmış en iyi büyük bilimkurgu romanlarından biri.” bunu söyleyen kişi RİCHARD DAWKİNKS. Bu noktada durup bu ismi araştırıyoruz. Dawkings evrimsel biyolog ve yazar olarak çıkıyor karşımıza. Kendisi önemli ve tanınan bir isim. Ama kitabın arka kapağında Asimov ve Clarke’ın EN İYİ ESERLERİYLE BİRLİKTE tanımı çok ama çok iddalı ve altı da doldurulamayan bir söylem olmuş. Önce burayı netleştirelim. Kitaba gelirsek yazar Fred Hoyle YILDIZ NÜKLEOSENTEZİ KURUCUSU önemli bir biliminsanı. İncelemesini yapacağımız kitap ise kendisinin biliminsanı olması nedeniyle kurgunun yanında, bolca bilimsel örneklemelerle dolu bir roman diyebiliriz. Hikayenin başlangıç noktasına gelirsek astranomlar gökyüzünde bir karanlık fark ederler. Karanlığın bir bulut olduğunu ve asıl olay ise bu bulutun güneş sistemine doğru geldiği anlaşılır. Bundan sonraki süreçte ise Kara Bulut’un dünya üzerindeki iklim, sosyoloji, politika vb. konularda etkilerini okuyoruz. Kitap kurgu itibariyle çok sürükleyici, lakin bu kurgunun hızlıca geçilmiş bazı kısımları okur olarak beni çok da olarak tatmin etmedi. Spolier Kitabın bulutun güneş sistemine yerleşmesiyle birlikte yaşanan iklim krizi ve buna bağlı yaşanan ölümlerle ilgili detaylı bilgi vermemesi, olayı daha çok biliminsanları ve politikacılar arasında anlatması beni yordu. Okur olarak böyle bir olayın dünya üzerindeki sonuçlarını daha detaylı okumak isterdim. Burada yazar hayal gücünü kullanamamış. Kitapta yer yer çok sağlam bilimsel anlatımlara denk geliyoruz. Bu kısımları atladığınızda kimi zaman okura bir şey kaybettirmese de, bazen okumanız gerekiyor ve anlayamamak da yoruyor diyebilirim. Bulutun akıllı bir yaşam formu olması çok heyecanlandırdı. Ama burada da kitabın sonuna doğru bir yarım kalmışlık hissi bende oluştu. Daha detaylı bir okuma yapmak isterdim. Tüm bu söylediklerimden yola çıkarak kitabın çok da kolay okunan bir bilimkurgu romanı olmadığını belirtmekte fayda var. Biliminsanların bilimkurgu yazması, işin mutfağından olan birilerinin bunu kaleme dökme isteği ve hevesi ben de bir okur olarak karşılığı olan bir durum. Seviyorum böyle şeyleri. Kısacası bilimkurgu geçmişiniz var ise okuyabilirsiniz.
Edebiyat & Roman
Kara BulutFred Hoyle · İthaki Yayınları · 2022206 okunma