2025 4. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2025 18:40
1921-1995 yılları arasında yaşamış Amerikalı yazar Patricia Highsmith’in, sıkı bir gerilim romanı olan ve Alfred Hithock tarafından filme uyarlanan ilk kitabı Trendeki Yabancılar’dan sonra yazdığı ikinci kitap. Yazarın yaşamından bir dönemle paralellik gösteriyor ve otobiyografik unsurlar barındırıyor. İçeriği sebebiyle dönemin Amerikalı yayınevleri tarafından defalarca reddedilmiş, takma isimle yayımlamak zorunda kalmış. Kitap 1950’lerde fırtına gibi esmiş; yazar her hafta düzinelerce hayran mektubu alırmış. Çünkü bu erotik aşk hikâyesi aynı zamanda son derece zarif, duygusal ve tutku dolu. Çünkü güçlü ve kararlı iki kadın portresi çizmiş yazar. Asla kederli ve kasvetli değil: Her devirde insanın içine umut ışığı verebilecek güçte bir hikaye. Günümüzde, 2015 senesindeki film uyarlamasının çok beğenilmesinin bir sebebi de bu bence. Güzel hikâyeleri seviyoruz. “Ve sonsuza dek mutlu yaşadılar,” cümlesiyle noktalanan hikayeleri daha da çok… Carol ülkemizde ilk kez 1992’de Murathan Mungan’ın editörlüğünü yaptığı Çilek dizisinin içinde yayımlanmış. Aynı dizide Carson McCullers, Ruth Rendell gibi isimler de var, öyle efsane bir çalışma. Ben bu ilk baskısını yıllar önce sahaftan bulup Patricia Highsmith koleksiyonuma eklemiştim. Ama filmi izleyene kadar okumamıştım. Ummadığım kadar güzel bir kitaptı doğrusu, şahaneydi. Çok sevdim.
CarolPatricia Highsmith · Can Yayınları · 2018180 okunma