Beyaz Zambaklar Ülkesinde
2025 19. kitabı
Bu kitap, okurken içime umut veren nadir eserlerden biri oldu. Grigory Petrov’un yazdığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Finlandiya’nın nasıl geri kalmış bir ülkeden eğitim, kültür ve ahlak açısından örnek bir topluma dönüştüğünü anlatıyor. Kitabı okudukça, bir ülkenin değişmesi için önce insanların zihninin değişmesi gerektiğini daha iyi anladım. Kitap, Finlandiya’nın halkına ilham veren büyük bir lider olan Snelman’ın çabalarını anlatıyor. Ama aslında burada tek bir kişinin değil, bütün bir toplumun değişim süreci var. Eğitimciler, doktorlar, askerler, çiftçiler... Herkes bu dönüşümün bir parçası olmuş. En çok etkilendiğim şey, Finlandiya halkının "biz böyle geldik, böyle gideriz" demek yerine, kendilerini eğiterek, bilinçlenerek, kültürlerini geliştirerek ilerlemeyi tercih etmeleri oldu. Kitap boyunca düşündüğüm şey şuydu: Biz de böyle bir değişim yaşayabilir miyiz? Türkiye için bu kitabın neden bu kadar çok okunduğunu anlıyorum. Çünkü biz de toplum olarak değişmek, gelişmek istiyoruz ama çoğu zaman nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. Bu kitap, işte tam da bu noktada bir yol haritası gibi. Dil olarak çok sade ve akıcı olması da büyük bir artı. Okurken sıkılmadan, ilgiyle takip ettim. Ama en önemlisi, kitabı bitirdiğimde içimde büyük bir motivasyon hissettim. Çünkü Beyaz Zambaklar Ülkesinde, sadece Finlandiya’nın değil, her toplumun başarabileceği bir değişimin hikâyesi.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Anonim Yayınları · 2002124,8bin okunma