···Okunma: 18 Şubat 2025 01:22 Bu seferki incelemem Hakan Günday'ın Azil kitabına nasip oldu. Yazarımızın daha önce Az ve Zamir kitaplarını okumuştum ve her iki kitabını da çok beğenmiştim. Bu kitabın, diğer iki kitaba göre biraz daha sönük kaldığını söyleyebilirim ama yine de her zamanki gibi farklı konusuyla merak ettirip okutturuyor.
Şimdi Hakan Günday'ın kitaplarında yarattığı karakterlerin genellikle belli başlı özellikleri çok dikkat çekiyor, bunlardan bazıları şöyle;
-Sigara ve alkol bağımlısıdırlar -Sadist ve mazoşist özellikler barındırır
-Karakterleri genellikle çok sorgulayıcıdır ve toplumun anormal tiplerini ele alır
-Varoluşçu sancılar çeken ve topluma karşı öfkesi olan karakterlere hayat veriyor .
Saydığım bu özellikler Asil'de de mevcut. Yine küçükken ikizini öldürmüş olması ve anne-babası tarafından ciddiye alınmayan, ebeveynleri tarafından üvey evlat muamelesi gibi davranılan, yüzünden dolayı insanlarda tiksinti uyandıran, bir zamanlar psikolojik sıkıntılar çektiğin için hastanede kalan, aile kuramayan ve sevdiği kadına ulaşamayan bir adamdır Asil. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen muhteşem bir yetenekle doğmuş. O yetenek ise insanların geçmişlerini iyi bir şekilde araştırıp gelecekte başlarına neler gelebileceğini psikolik analizleriyle birlikte tahmin edebilme yeteneğiyle doğuyor. Bunun için çok para kazandığı dönem de oluyor. Bir diğer yeteneği de çok kitap okumamasına rağmen muhteşem bir edebi dehaya sahip olması ve kitaplarının okunması. Toplumun ince dinamiklerini iyi bilip kendince birtakım deneyler yapıp bunu belgesele alması ve internette yayınlaması fikri ne kadar dahice değil mi? Yaptığı deneyler de birbirinden çok değişik ama ben burada söylemeyeceğim çünkü kitabı okurken anlarsınız. Dedim kendime ulan bu Hakan bunları nerden buluyor hakikaten muhteşem bir zekaya sahip. Hele ki kurduğu bazı cümlelere hayranım. Cümleleri değişik kelimelerle bir araya getiriyor veya eviriyor ve biz de onun bu demagogluğundan zevkten dört köşe oluyoruz. Adamın dili güzel ve değişik hissettiyor okura. Hem samimi hem de tokat hissi veren tespitleri ve cümleleriyle okunması gerekiyor. Şimdi bunları saydım da aslında yine güzel yazmış diyorum şu an.
Hakan Günday'ın kitaplarında genellikle karşılaştığım birkaç noktayı biraz açmak istiyorum naçizane küçük bir eleştiri de diyebiliriz buna;
Bazen olaylar arasındaki geçişler biraz sert oluyor, o geçişler esnasında biraz daha yumuşak olunabilir, örnek olarak "Şu bölüm biraz daha anlatılabilirdi veya bu olayın karakterimizin üzerindeki psikolojik durumu biraz daha uzun anlatılabilir" gibi içimden söylediğim cümleler oluyor. Arada sanki yangından mal kaçıyormuş hissiyatı veren olaylar art arda gelince durup soluklanabileceğin bir alan bırakmıyor bizlere.
Son söyleyeceklerim ise Hakan Günday bence çok değerli bir yazardır, onun gibi kalemi güçlü olan ve aklındakilerini hiç çekinmeden yazabilecek cesur kalemlere ihtiyacımız var. Bireyin psikolojisini ile toplum eleştirisini mükemmel dengede tutup edebi açıdan biz yani okurlarini tatmin ediyor. Farklı konuları bulması ve diğer yazarlardan ayrı kendine özgü diliyle yazdığı bunca kitap için kendisine teşekkür ederim. Çünkü sanat, insanı rahatsız etmeli, bizleri birtakım gerçeklerinle rahatsız ettiğin, hayat kalitemize ve dünya görüşümüze değersizlikleri anlatarak değer kattığın için teşekkür ederim. Umarım bir gün seninle oturup konuşuruz. Kitapla, sevgiyle ve barışla kalın kendini rahatsız etmekten hoşlanan insanlara.