Hamlet
2025 31. kitabı
Shakespeare’in Hamlet’i, sadece bir trajedi değil, aynı zamanda insan ruhunun derinliklerine inen bir psikolojik yolculuk. Klasik bir intikam hikâyesi gibi görünse de, Hamlet’in iç çatışmaları, insanın doğası üzerine düşündüren en güçlü edebi anlatılardan biri. Kitabı okurken Hamlet’in sürekli sorgulayan, tereddüt eden, kendini ve etrafındaki dünyayı anlamaya çalışan hali beni etkiledi. "Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu." Bu replik belki de edebiyat tarihinin en ünlü sözlerinden biri. Ama gerçekten düşündüğümde, Hamlet’in yaşadığı ikilem hepimizin hayatında bir noktada karşılaştığı bir şey değil mi? Bana göre, Hamlet sadece bir karakter değil, aynı zamanda insanın içindeki bitmeyen sorgulamaların ve çelişkilerin bir yansıması. Shakespeare, bize intikamın soğuk yüzünü gösterirken, aynı zamanda insan aklının ne kadar karmaşık olduğunu da hatırlatıyor. Özetle, Hamlet bir oyun değil, bir ruh hali. Bir kez içine girdiğinizde, çıkması zor. Ve belki de asıl mesele bu: Hamlet gibi, biz de bazen sorgulamaktan kendimizi alamayız.
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202358,5bin okunma