18 dakika
2025 3. kitabı
" Asla bir TED sahnesi görmeyeceksiniz ama kendinizi her an satmaktasınız. " Tez sunumumdan önce bitirdiğim bu kitapta etkili bir sunum yapılmasının taktikleri anlatılıyor. Önce 3 maddede iyi bir sunum nasıl olur anlatıldıktan sonra bunlarda 3'er alt kategoriye ayrılarak toplam 9 madde özetlenmiş. Bu tarz bir şema, kitabın bir sunum yaparken önerdiği taktik. Önce ne anlatacağına odaklan ve sloganik bir ifade kullan ->( Ted gibi konuş ! ) Sonra bunu 3 alt kategoriye böl. İyi bir sunumda 3 özellik bulunur: - Duygusaldır - Yenidir - Akılda kalıcıdır Bunlar için de şunu yapmak gerekir: ( her bir madde için kısa bir özet ) 1. Tutkulu bir şekilde anlat. İnsanlar kendileri ilham almadan başkalarına ilham veremez ! 2. Hikayeler ile dinleyicinle bağını kur 3. Sohbet ederek konuş. Bunun için defalarca prova et. Ellerini bolca kullan 4. Yeni bir şey öğret, bakış açısını genişlet. Bir sunum yaptığında hedefin sunum yapmak olmamalı. İzleyicine ilham vermek ve daha büyük düşler kurmasına yardım etmek olmalı. 5. Onları şaşırtacak şeyler yap 6. Mizahı kullan. Bunu yapmak için komik olmak zorunda değilsin 7. Çok uzun konuşmana gerek yok, tüm TED konuşmaları 18 dkdır, Steve Jobs ya da Bill Gates olman farketmez. 18 dk dan daha uzun konuşamazsın ! 8. Slaytlarını bilgiye boğma, görselleştir, dinleyicinin duyularını harekete geçir 9. Kendin olmayı unutma. Kitabı genel olarak beğendim ve istediğimi aldım. Kitabın eksi yanları neler ? Kesinlikle daha kısa yazılabilirdi. Bölümler kendi içinde çok tekrar ediyor. Gereksiz ayrıntılar barındırıyor. Örneğin bu konuşma 1 milyon izlendi vs vs ya da sunucular ile alakalı tonla gereksiz bilgi kitabın ana ekseni ile pek uyuşmuyor. Daha derli toplu anlatılabilirdi. 250 sayfalık bu kitap 120 - 130 sayfada gayet güzel bitebilirdi. İşin ironik tarafı şu; TED konuşmaları 18 dk ve sen anlatacağın her şeyi 18 dk'da anlatmak zorundasın. Bunun nasıl yapıldığını anlatan bu kitap ise sanki 18 dkda yapılacak TED konuşmasını 36 dk da anlatmış gibi:) Yine de okumanın faydası olduğunu düşünüyorum. Tavsiye ederim.
Ted Gibi KonuşCarmine Gallo · Aganta Kitap · 20153,324 okunma