Fink
2025 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 23:44
"Hayatımı yazsam roman olur," der ya bazı insanlar, işte o sözün gerçeğe dönüşebileceğini anladım Fink’i okuyunca. Bir insan düşünün; zirveye de ulaşmış, dipleri de görmüş. Bir insan düşünün, kalbinde İslam, elinde Heineken. Bir insan düşünün, gurbette top model, ülkesinde yabancı. Göksenin Yıldırım, namıdiğer Goku Sky… Hepsi ve daha fazlası, böyle ilginç bir hayatı ancak Murat Menteş anlatabilirdi zaten. Yazarın seci sanatıyla süslediği dil, kitabı benim için daha keyifli ve akıcı kıldı. Başlangıçta kronolojik olmayan bir anlatım tercihinin beni zorladığını düşünsem de, bu tercihin aslında karakteri daha derinden tanımama vesile olduğunu fark ettim. Olayların karışık bir akışla ilerlemesi, karakterin karmaşık iç dünyasını ustaca yansıtıyor gibi geldi. Bu düzensiz yapı, bir anlamda karakterin ruh halinin dışa vurumu olmuş ve okura onun dünyasına dair daha derin bir bakış sunmuş. Fink, yalnızca bir hayat hikayesinin öyküsünden daha fazlası; bir varoluş mücadelesi, kimlik arayışı ve içsel bir keşif. Göksenin Yıldırım’ın içsel çatışmaları ve dış dünyadaki yerini bulma çabası, hepimizin bir noktada yüzleşmek zorunda kaldığı sorulara da işaret ediyor: Kimim, nereye aitim ve neyi arıyorum? Murat Menteş, bu karmaşık içsel yolculuğu, eğlenceli bir dille ve zekice kurgulanmış bir anlatımla sunarken, bizlere hayatın çelişkilerle dolu olduğunu hatırlatıyor. Kitap, her sayfasında kendinizi biraz daha keşfederken, bir yandan da Goku Sky’ın peşinden gitmekten alacağınız hazla sizi sarıp sarmalıyor.
Hayata Dair
FinkMurat Menteş · Alfa Yayınları · 20243,660 okunma