2025 25. kitabı
Sayın İsmet Özel’in “Bu dünyaya alışan şiir yazamaz” sözünün üzerine İbrahim Tenekeci “Her gün Hz. Adem’in yaşadığı şaşkınlığı yaşamayan şair olamaz” eklemesi yapıyor. Şair bu eklemeyi yaparken- bilmem farkında, bilmem değil- kendi profilini çiziyor gözlerimize. “ Güzellik Uykusu” şairin dünyaya bir türlü alışamadığının apaçık göstergesi niteliğinde. Kitap 49 sayfa ve 29 şiirden oluşuyor. Şiirler bütünlük halinde sunuluyor okuyucuya. Ayrı ayrı şiirler okuyormuş gibi değil de, ölümü ve varoluşun sırrını araştıran bir şairin hayat hikayesini okuyor gibi oluyorsunuz sayfaları araladıkça. Şiirlerin genel teması; arayış ve ölüm. İnsanlığın gidişatını sorgulama ve huzura erme gibi konulara da ince göndermeler yaparak değiniyor şair. Kitaba ismini veren “Güzellik Uykusu” şiirinde şair, ölümü kendi çaresizliğinden yola çıkarak anlatıyor: “Başım çatlıyor bakalım ne çıkacak Toprak bile yaşlanıyor demek ki” dizeleriyle yaratılışın gereğini anladığını ifade ediyor. Ölümü beraber yatılacak bir sevgili gibi kucaklayarak: “Bize dönecek oysa o güzel ölüm Yatacağız beraber güzellik uykusuna” Dizeleriyle kitabın ana temasını özetliyor. “Bazı kişisel durumlar” şiirini okuyunca, üstad Necip Fazıl Kısakürek in buhran şiirlerini hatırlıyorsunuz. Şair: “Huzur denilen o mübarek kumaşın İhtiyacım var her santimine Gel diyorsun çıkalım caddelere Bir boy ver, gelirim, derin değilse” Sözleriyle arayışın sinyallerini veriyor. Yaşantısının çetelesiyle yüz yüze kalan insanın, güneş bile olsa bir gün mutlaka soğuyacağını “Üstünkörü” şiirinin dizelerinde okuyunca beynimize bir çivi saplıyor Tenekeci. Son sözde ise şair, “Ulu Orta” bir şeyler fısıldıyor kulaklarımıza! O da şairle aramızda sır kalsın! Muhabbetle, istifadeli okumalara.. Güzellik Uykusu İbrahim Tenekeci
Alıntı
Güzellik Uykusuİbrahim Tenekeci · Profil Yayıncılık · 20132,048 okunma