Celile
2025 20. kitabı
Ela Gözlü Pars biyografi tarzında Osman Balcıgil'in Nazım Hikmet'in annesi Osmanlı'nın en güzel kadınların biri ve nü ressamı olan Celile'yi anlatıyor. Eser 2016 yılında okurları ile buluşturmuş kısa sürede okudum bitti. Yahya Kemal Beyatlı Ela Gözlü Pars Celile diye şiirler yazmış ve bu iki çocuklu evli kadından kendinden 4 yaş küçük şaire gönlünü kaptırmış. Bunca fedakarlığa rağmen Yahya Kemal onu taşıyabilecek büyüklükte bir şair değildi. Ortaokulda Türkçe öğretmenimiz Şenel ÖZDEMİR Sessiz Gemi isimli şiirin hep ölüm arkasındaki yas temasını işlediğini söyledi ama baktığımızda Celile ile buluşmasından sonra Celile'nin ada vapuru ile gittiğinde soğuk çayevinde yazmış olduğu şiirdir ve bu haliyle gözümüzden düştü. İlişki okulda duyulduğunda birkaç gün gitmedi sonra hınzır öğrencisi Necip Fazıl Kısakürek kibrit suyunda boğulmadınız mı yoksa? dedi ve ona kodes cezasını uygulatmış çok güzel olmuş keşke daha fazlasını alsaydı belki ağzı bozuk kumarbaz ve güç yanlısı olmazdı. Bu da yetmezmiş gibi Yahya Kemal, Nazım Hikmet'i kurtarma kampanyası imza atmayı istemiyor ve "beni böyle işlere bulaştırmayın" diyor Celile defalarca duysa da inanamıyor ve hain diyor. Bu kitaptan sonra Yahya Kemal'in korkaklığı ve iç yüzü meydana çıkıyor. Büyükada'da Nazım Hikmet'e özel dersler veren hocasının cebine "Muallim olarak girdiğin bu eve babam olarak giremezsin" diyor. Kendisi de az değil Nüzhet hanım ile boşandıktan sonra iki çocuklu dul Piraye ile evleniyor. Hapiste olmasına rağmen karısından sıkıldığını mektup yazarak bildiriyor. Bu da yetmezmiş gibi kuzeni kendinden 15 yaş küçük Münevver'e göz koyuyor. Her fırsatta Celile Galata köprüsüne çıkacağım bağırıp çağıracağım diye sürekli bir isyana giriyor ki çabaları sonunda Nazım Hikmet'i kurtarıyor. Mavi Gözlü dev hiç rahat durmuyor sürekli bir eleştiri ve suçlanma ile karşı karşıya kalıyor. Oğlunun resimlerini de yapıyor hapiste iken ve bunu kitaba da koymaları da güzel olmuş. Üzerinde bir de not bırakmış "Benim gözümle oğlum 1931." Diğer"Bursa Cezaevinde Nazım" Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarından küçük ayrıntılar vermesi güzeldi ve dip notlar da yeni şeyler öğrenmemize neden oldu. Son olarak bir solukta okuyacaksınız. Serkan ALAN Osman Balcıgil Celile
CelileOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20166,8bin okunma