2025 11. kitabı
#PanaitIstrati Balkanların Maksim Gorki'si olarak anılan Rumen yazardır. Romanya'nın liman kenti olan İbrail'de doğan yazar #Arkadaş kitabında mekan olarak da burayı kullanmıştır. Gençliğini İstanbul başta olmak üzere pek çok Osmanlı şehrinde geçiren yazar Türk kahvesi gibi Türklere özgü özelliklerden de kitaplarında bahsetmiştir. Yazarın kitapları genel anlamda otobiyorafik anılardan oluşur. Annesinin çamaşırcı olması, babasını erken yaşta kaybetmesi, fırıncı çıraklığı, badanacılık,hamallık, fotoğrafçılık gibi kısa süreli işlerde çalışması ve geçim sıkıntısı kitaplarına da yansımıştır. Yazarın bir diğer özelliği ise sözlükten öğrendiği Fransızca ile kitap yazmasıdır. Bir öğretmeninin onu okumaya yönlendirmesi ile de okuma aşkından sık sık eserlerinde bahseder. Yazarın baş yapıtı olarak gösterilen #Arkadaş eserinde Adrien Zograffi ile Mikail'in eşsiz dostluğundan bahsedilir. Adrien hayatını edebiyat ve sanatın güzelliklerine adamış, bir işte çalışarak ömrünü tüketmeyi reddeden romantik bir kişiliktir. Eskiden çalıştığı fırında Alphonse Daudet'in Jack adlı romanını Fransızca okuyan Mikail'i görünce onun eseri orijinal dilinden okumasından etkilenir. Mikail bitli saçları ve sefalet içindeki giysilerine rağmen birkaç dil konuşabilen hayat görüşü gerçekçilik üzerine kurulu, okuyarak kendini geliştirmiş biriydi. Bu da onu Adrien için vazgeçilmez bir arkadaş yapar. Yazar, gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisinde kalsa da, politik mücadelenin bir şeyleri değiştirmek için yetersiz kaldığını düşünerek insanı insan yapan değerler üzerinde durmuştur. Ona göre karşılıksız koşulsuz sevgi arkadaşlıktan geçer. Hatta en büyük aşklar bile arkadaşlık uğruna feda edilebilir. Daha önce 'Mihail' adı ile de basılan bu eserin Istrati nin Adrien Zograffi serisinin ilk kitabı olduğu aklınızda olsun... @olimposyayinlari #neokumalı #kitaptavsiye #arkadaş #dostluk
ArkadaşPanait Istrati · Olimpos Yayınları · 20212,046 okunma