Bir "Arkadaş" bulmak mümkün mü?
2024 56. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 21:13
Adrien hayatı diğer insanlar gibi yaşamayı reddeden kendini okumaya adayan bir genç. Hiçbir işte yer edinmemiş bulduğu tek liman kitaplardan ibaret olmuş biri. Tek isteği hayatı kendi gibi gören gerçek yaşamı öğrenmekte, sonsuz bilgi edinmekte olan bir arkadaş bulma isteği. Bu isteğini zor da olsa Mihail ile gerçekleştiriyor. Mihail sırlarla dolu bir bilge ve onun gizemli dünyasına inmek oldukça güç olsa da Adrien bunu gerçekleştirdi. Kendimize Mihail ve Adrien gibi dostlar bulmak dileğiyle...
2024 82. kitabı
Panait Istrati, Rumen edebiyatının önemli isimlerinden biridir ve eserleriyle özellikle toplumsal adalet ve insanlık temalarını işlemiştir. Sevdiğim bir yazar "Arkadaş", Istrati'nin en
2025 11. kitabı
#PanaitIstrati Balkanların Maksim Gorki'si olarak anılan Rumen yazardır. Romanya'nın liman kenti olan İbrail'de doğan yazar #Arkadaş kitabında mekan olarak da burayı kullanmıştır.
2022 73. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2022 00:00
1900'lü yılların başı… Romanya’da bir şehir, İbrail… Öyle bir yer ki, insanların en az birkaç dil bildiği, Romenler’in, Rumlar’ın, Ruslar’ın, Yunanlar’ın hep birlikte, mutlulukla yaşadığı bir kent. Yaşantısını sevgi üzerine inşa eden Adrian Zografi, Mihail ile rastlaşır. Tuna kıyısında iki dostun birlikte geçirdikleri serüvenleri kendine has, tavrıyla anlatan yazar, okurunu dönemin yoksulluğuna ve kentin kozmopolit yapısına da konuk eder. Balkanlar’ın Gorki’si sanat, edebiyat, hayat ve insan hakkındaki sohbetlerle hem birbirleriyle konuşturur iki yâreni hem de okuruyla konuşur. “Bense, bir insanı sevebilmek için zamanın hiç önemi olmadığını sanırdım.” Zaman-mekan- insan üçlemesinin hem aykırılığını hem derin anlamını bir cümleyle ifade edebilen büyük yazar. Istrati’nin bu kitabını “Mihail” adıyla ilk kez 2016 @isbankasikulturyayinlari #bertanonaran çevirisi ile okumuştum. Fransızca aslından #mineakcaoglu çevirisi ile yıllar sonra tekrar buluşmak gerçekten çok keyifliydi. Sırada #akdeniz ve #angeldayı var. ArkadaşArkadaş
2026 14. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 22:38
“Bazı dostluklar kan bağıyla değil, kader bağıyla yazılır.” Panait Istrati’nin Arkadaş’ı, sadece bir dostluk hikâyesi değil; yoksulluğun, sürgünlüğün ve insanın içindeki iyiliğe tutunma çabasının hikâyesi. Istrati’nin kaleminde dostluk, romantik bir kavram değil; açlığın ortasında bölüşülen son lokma, karanlıkta omuz omuza yürüyebilme cesareti. Bu kitapta “arkadaş”, hayatın sertliğine karşı bir sığınak. Dünya hoyrat, insanlar kırıcı, kader adaletsiz… Ama iki insanın birbirine duyduğu sadakat, bütün o sertliği bir anlığına yumuşatabiliyor. Istrati bize şunu hatırlatıyor: Yoksulluk insanı küçültmez; asıl küçülten, sevgisizliktir. Yazarın dili yalın ama kalbi derin. Cümleleri süslü değil; çünkü anlattığı hayat süslü değil. Her satırda Balkanların rüzgârı, liman kentlerinin yalnızlığı ve sürgün ruhların yorgunluğu var. Okurken zaman zaman boğazım düğümlendi. Çünkü bu hikâye bir kurgu gibi değil, yaşanmış bir itiraf gibi ilerliyor. Istrati’nin kahramanları kusursuz değil. Hataları var, öfkeleri var, kırılganlıkları var. Ama tam da bu yüzden gerçekler. Onların dostluğu; çıkarın değil, yaraların birbirini tanımasının sonucu. Belki de en çok bu yüzden etkileyici. Arkadaş, bana şunu düşündürdü: Hayat boyunca çok insan tanıyoruz ama kaç kişi gerçekten “arkadaş” oluyor? Kaç kişi bizimle yoksulluğa, yalnızlığa, yenilgiye razı olur? Bu kitap, dostluğun en saf hâlini anlatırken aslında insanın insanla iyileşebileceğini fısıldıyor. Gürültülü bir dünyada sessiz ama güçlü bir metin.
2022 19. kitabı
İlk önce çok severek okuduğum bir #kitap olduğunu belirtmek isterim. Bazı kitaplarda kendinizi bulursunuz. Satır aralarında gezerken "işte ben" dersiniz. Bu kitap da bana aynı hisleri yaşattı. Adrien annesi ile yaşan, tek dostu kitaplar olan,    düzenli çalışma hayatı olmayan ama yaşamını sevgi üzerine inşa eden birisi. Bir gün yolu Mihail ile kesişir. Mihail de fırında çalışan, insanlara karşı mesafeli ama Adrien gibi okumayı seven bunun yanında altı dil bilen biridir. Mihail Adrien'in hayatına denge getirir.  Adrien ve Mihail'in arkadaşlıklarının anlatıldığı gerçek bir dostluğun nasıl ve neler üzerine kurulduğunun anlatıldığı bir hikaye. Okurken bu dostluğa gıpta etmedim değil. Ve içten içe yanımda Mihail gibi bir dostum olsun istedim. Umut ve sevgi üzerine yazılmış güzel bir kitap.
2022 21. kitabı
Arkadaş, Istrati'nin eserlerinde adı geçen Mihail'in öyküsü. Romanya'nın İbrail şehrinde annesiyle birlikte yaşayan Adrien, annesinin ve çevrenin tüm baskılarına rağmen okumaktan, gezmekten ve hayallerinde asla vezgeçmeyen biridir. Bir pastanede çıraklık yapan Mihail'in dış görüşünün aksine içinin güzelliğini gören, sakladığı gizemi merak eden Adrien, Mihail ile derin bir dostluk kurmuştur. Artık Adrien için annesi, sevgilisi ve dostu Mihail vardır. Kimseye muhtaç olmadan yaşamayı seçen ve geçmişini bir sır gibi saklayan Mihail ile Adrien'in Tuna boyunda sanat, dostluk ve insanlık ile ilgili doyumsuz sohbetlerine tanıklık etmek ayrı bir keyifti benim için. Yazarın kitaplarını merak ediyor ve okumak istiyorsanız beklemeyin derim.
2022 103. kitabı
#arkadaş Yaşam gailesi karşısında ömrünü bir işe güce adayarak geçirmeyi reddeden Adrien, edebiyat ve sanatın güzellikleriyle bezenmiş romantik bir zihne sahiptir. Ansızın karşısına çıkan Mihail, bir yandan hayal dünyasını daha da zenginleştirecek, öte yandan da gerçekçi ve ayakları yere basan karakterleriyle hayatına bir denge girecektir. Adrien bu dostluğu adeta ezelden beri arıyordur ve Mihail 'in gözlerine baktığı andan itibaren onun kalbini kazanmak için didinir. Bu eşsiz dostluğun inşasında sevgi, deneyim ve yaşamlar hemhal olur ve ortaya okurlara ilham olacak bir öykü çıkar. Dostluk kavramı ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Adrien annesi ile yaşayan ve yaşamı kitaplarda in oluşan biridir. Bir gün yolları Mihail ile kesişir o da kitapları çok sevmekte ve donanımlı biridir. İlk bakışta kıyafetleri bunu söylemese de elinde gördüğü bir kitap ile onun ile bir bağ kurar Adrien ve dostlukları filizlenmeye başlar tabi bu kolay olmayacaktır. Ama Adrien bu özel dostluğu kazanmak için peşine düşecektir.
2024 23. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 17:12
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok; Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Hz.Mevlânâ Süslü elbiseleri olmayan Mihailin kitabı… İnsanın içini ısıtan, dumanı tüten, isi tozu bulaşan bi hikaye… Bu cümleyle başlamak istedim yorumuma. Öyle güzel anımsattı ki dostluğu, koşulsuz sevgiyi . Bu konuda Mihail kadar Adrien’ inde hakkını vermek gerek… Adrien’ın kitap okuyan birini(Mihail) görünce başlayan hikayeleri. Kararlı , vazgeçmeyen, hisseden , birbirini anlamak isteyen , sevmeyi bilen bi hikaye… Son satırları okurken keşke devam etseydi birazda eksik kalmış gibi dediğim , sonrasında belki de birini tanımak için soyunu, nereden geldiğini bilmenin anlamsızlığını anlatmak istediğini düşündürdü… Keyifle okuduğum 7 den 70 e herkese önerebiliceğim bi kitap okumanın keyfiyle sonlansın sözcükler madem :)
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,040 okunma
Sevgi, gerçekten anlamaya dayanmadıkça iyileştirici olmaz.
2026 7. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 23:29
Mihail, yoksulluğun ve aşağılanmanın bir insanda açtığı iç yarayı anlatan bir kitap. Açlıktan çok, anlaşılmadan yaşamanın insanı nasıl yorduğunu gösteriyor. Mihail acıya alışmış ama sevgiye alışamamış biri bu yüzden iyilik bile ona tehdit gibi geliyor. Okurken yer yer Mihail’e kızdım kendini sabote ettiğini düşündüm ama empati kurunca anladım ki toplum tarafından anlaşılmamış ve aşağılanmış bu yüzden Adrien’in sevgisine direniyor. Acıma duygusunun getirdiği bir sevgiyi istemiyor bu ona borç gibi geliyor. Kitabın başlarında beni rahatsız eden şey ise Adrien’in neredeyse kendini Mihail’e adaması ve bunu onu gördüğü andan itibaren yapması. Bu orantısız sevgisi Mihail’i rahatsız eden o “acıma” hissini besledi. Okurken düşündürdü, bitirdikten sonra ise duvarı izletti. Ben genel olarak kitabı çok sevdim, birçok yerin altını çizdim yazarla tanıştığım kitaptı diğer eserlerini de mutlaka okuyacağım.
İnsan ve Duygular
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,040 okunma

Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.