Bir Bosna Hikâyesi

Sinan Akyüz
“Son günlerde,” diye konuşmasını sürdürdü Meyra, “bir duygu her karanlık çöküşünde gelip yakama yapışıyor. Onu yenmek için bir şeyler yapmak zorunda hissediyorum kendimi. Bazen korkum ve üzüntüm birbirine karışıyor. Sabrım, bütün korkularım, belirsizliklerim ve acılarım… Hepsi sanki bu duyguda bir araya gelmiş gibi. İşte o zaman aklıma sen geliyorsun, seni düşünüyorum. Özellikle de akşamın o ilk saatlerinde...” Meyra: Bir Bosna Hikâyesi, Avrupa’nın orta yerinde, bütün dünyanın gözlerinin önünde gerçekleşen 20. yüzyılın en büyük trajedisine, Bosnalı Müslümanların soykırımına odaklanıyor. Tamamen gerçeklere dayanan kişisel hikâyelerden, acılardan yola çıkan Sinan Akyüz, sadece siyasi meseleleri etkili bir biçimde ortaya koymakla kalmıyor, mikro düzeyde iki insan arasında komşu, arkadaş, sevgili, akraba oluşan duyguları da ustalıkla gözler önüne seriyor.
628 sayfa

| SPOİLER İÇERİR! “Bir insanın hisleri ölür mü hiç? Benimki öldü.”
9/10 puan verdi
Gerçek bir hikaye
Meyra
.. İlk incelememe kitaba konu olan 'Srebrenitsa katliamını' kısaca açıklayarak başlamak istiyorum. Yugoslavya, bünyesinde birden fazla din ve birçok etnik grup barındıran
Meyra'dan Bosna'ya yolculuk...
Puan vermedi
Meyra’ya başlarken elimde tuttuğum şey benim için sadece bir romandı. Ancak sayfaları devirdikçe hissettim ki, o aslında duyguların ve tarihin kesişim noktasında kümelenen bir yapıttı. Her bir
Bir vahşet hikayesi
Yazarın
İncir Kuşları
kitabını tıpkı bu kitap gibi gözyaşlarımın eşliğinde okumuştum. Bu da yine onun gibi bir solukta okunabilen , akıcı ve Boşnak Müslümanların çektiği eziyetlerin içinizi sızlattığı, yaşanan trajedi karşısında çığlık atmak istediğiniz bol dramatik bir o kadar gerçek bir hikaye. Gelelim olumsuz tarafa. Bana kalırsa
İncir Kuşları
kitabını okuduydanız bu kitabı, bu kitabı okuduysanız diğerini okumaniza hiç gerek yok. Çünkü okurken isimler değişse de yaşananlar aynı kalıyor. Maalesef bana aynı kitabı tekrar okuyor hissi verdi ve zevk alamadım. ( Tabi ki bir vahşeti okurken ne zevki diyebilirsiniz. Burda kasttettiğim okur olarak kitabı okumaktan alınan zevkten bahsediyorum.) Elbette her savaşta yaşanan bir çok olay benzer ama bu iki kitapta bir kaç tane spesifik aynı olaylar var. Ve sürekli tekrarlanan kitapta kalıplaşmış cümleler insanı sıkıyor. Sürekli olarak birbirlerine "Biz onlara ne yaptık? " , " Onlar bizim komşumuzdu." ," Biz onların bize olan düşmanlığını nasıl göremedik?" gibi gibi cümleler. Birinin kurduğu cümleyi bir kaç sayfa sonra diğer karakterin ağzından okuyorsunuz. Dediğim gibi her iki kitapta çok güzel ama bir tanesinin okunması, savaşın o insanlara yaptıklarını, Sırpların Müslüman Boşnaklara olan düşmanlığını ve Türklere olan kinini anlamakta yeterli diye düşünüyorum.
10/10 puan verdi
MEYRA-SİNAN AKYÜZ,626 sayfa Sinan Akyüz,kalemini çok sevdiğim bir yazar,okurken sizi hiç yormuyor,gerçek olaylara dayanan kitapları yalın,akıcı bir Türkçe,temposu ile zevkle okunuyor.Meyra ,İncir
10/10 puan verdi
“Bir insanın hisleri ölür mü hiç? Benimki öldü.” Son günlerde,” diye konuşmasını sürdürdü Meyra, “bir duygu her karanlık çöküşünde gelip yakama yapışıyor. Onu yenmek için bir şeyler yapmak zorunda hissediyorum kendimi. Bazen korkum ve üzüntüm birbirine karışıyor. Sabrım, bütün korkularım, belirsizliklerim ve acılarım… Hepsi sanki bu duyguda bir araya gelmiş gibi. İşte o zaman aklıma sen geliyorsun, seni düşünüyorum. Özellikle de akşamın o ilk saatlerinde...” Meyra: Bir Bosna Hikâyesi, Avrupa’nın orta yerinde, bütün dünyanın gözlerinin önünde gerçekleşen 20. yüzyılın en büyük trajedisine, Bosnalı Müslümanların soykırımına odaklanıyor. Aman Allahım okuduklarım çok ağırdı,ruhum o kadar yaralandı ki ben okuduklarımı kaldıramadım yaşayanlar nasıl atlattı hiç bilmiyorum.. Kitapdaki şu cümleler bile anlatıyor her şeyi: Acımız çok fazla. Bu acıyı ateşle de dağlayamazsın. İnsanlara karşı inancımı ve güvenimi yitirdim. Ölüm; meğerse bir çareymiş, bir kurtuluşmuş
3/10 puan verdi
Meyra: Bir Bosna Hikayesi Özellikle Bosna'da yaşanan trajik olayları anlattığı için beklentimin çok yüksek olduğu bir kitaptı fakat okuduktan sonra beklentimi asla karşılayamadı. Kitapta Bosnalı Müslümanlarının başına gelen tecavüz, işkence, katliam, diğer ülkelerin savaşı görmezden gelmesi anlatılıyor. Konusu insanın içini acıtıyor ama yaşanan bir acı hep aynı cümlelerle ifade edildiği için o duygu maalesef biz okurlara geçmemiş. Aynı cümlelerden kastettiğim 620 sayfalık kitabın abartmıyorum neredeyse 300 sayfasında "Biz Sırp komşularımıza ne yaptık da bize bu kötülüğü reva görüyorlar, Avrupa Birliği bizi neden görmüyor, BM bizim ölmemizi mi istiyor?" cümleleri var. Kitap tecavüzler, sürekli birbirini tekrarlayan diyaloglardan oluşuyor bu da okumayı oldukça zorlaştırıyor. Dil ve anlatım yönünden bir çocuk kitabı düzeyinde olduğu söylenebilir. Bu kadar önemli ve tüm dünyanın bilmesi gereken bir vahşetin anlatımı bence böyle olmamalıydı. Bin Muhteşem Güneş, Huzursuzluk gibi mükemmel kitapları okuyan okurlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. Tavsiye etmiyorum.
6/10 puan verdi
Güzel, akıcı bir kitap. Bosna Savaşı'nı bu kitap sayesinde öğrendim. Kitabı okurken sanki savaşı ben yaşıyormuşum gibi hissettim, o hissi okuyucuya iyi aktarmış Sinan Akyüz.:)
2/10 puan verdi
Arkadaşlar merhaba.. Bu kitabı 20 yaşından küçüklerin okuması aşırı tehlikeli ki maalesef ben bu kitabı 13 yaşında okudum.. Psikolojim bozuldu , sakın bu hatayı yapmayın. Kitap sürekli aynı olaylarla dolu 600 sayfa boyunca aynı senaryo tekrarlanmış. Olumsuz örnek oluşturabilecek çok şey var ama ne yazık ki bu kitapta bunu teca*üz olarak yazdıkları için bir şey deme hakkımız olmuyor. Sadece bu da değil , yazarın çoğu kitabı böyle özellikle İncir Kuşları sakın arkadaşlar o hataya düşmeyin ! Sinan Akyüz tavsiye ettiğim bir yazar kesinlikle değil. Sizi seviyorum mutlu kalın İyi günler
8/10 puan verdi
Sırpların savunmasız Boşnakları acımasızca katlettiği acı dolu geçen üç yılın anlattıldığı kitap Meyra... Boşnakların hazırlıksız yakalandığı savaşta tüm Avrupa ülkelerinin savaşa nasıl sessiz kalmaları, masum insanların sebepsizce yurtlarından kovulmaları, toplama kamplarında gördükleri işkence ve eziyetler, tecavüzler ve daha bir çok kötü olaylarla yalnız başına bırakılan Boşnak halkı... Kitabı okurken savaşın en kötü hali ile karşı karşıya kalan Boşnakların onca acıya nasıl bu kadar uzun süre dayanabildiklerine malesef insan inanamıyor.
Puan vermedi
Her gece yastığa başıma huzurla koyduğum zaman aklıma Meyra gelir… Komşumuzla keyifli vakit geçirdiğim zaman aklıma Meyra gelir… Her baklava yediğim zaman aklıma Meyra gelir… Ah Meyra inan aklıma gelmediğim gece yok ansızın yaşanabilecek her şey beni ürpertiyor…

Sinan Akyüz
Sinan AkyüzYazar · 22 kitap
Nisan 1972'de Iğdır'da doğdu. Orta ve lise öğrenimini çeşitli okullarda tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. Yirmi üç yaşında gazeteciliğe başladı. Gazeteciliğin hemen hemen her kademesinde çalıştı. Daha sonra gazeteciliğe ara verip Almanya'ya gitti. Bir süre sonra tekrar İstanbul'a döndü. 1996'da Sabah Gazetesi'nin dergi grubunda çalışmaya başladı. O dönem fotoğrafla tanıştı. Birçok yayın organına moda ve portre fotoğrafları çekti. 1999'da Sabah Gazetesi'nin hafta sonu eklerinde çalışmaya başladı. 2001'de fotoğrafçılık mesleğine ara verip ağırlıklı olarak kitap yazdı. 2006 yılında ise Takvim Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı. Şu anda Takvim Gazetesi'nde köşe yazılarına devam ediyor. Ayşen Akyüz ile evli olan yazar, ikiz erkek çocuk babası.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.