Şam'da Bir Türk Gelin

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2021 6. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2021 07:30
Piruze.. Şam’da bir Türk gelin.. Üç çocuk annesi.. Aşkla başlayan bir evliliğin hüsranla sonuçlanmasını konu edinen roman, hayatın gerçeklerine dair bizlere bir çok mesaj vermektedir. Babasının tayini yüzünden İstanbul’dan Şam’a giden Piruze, orada Wassim adlı yakışıklı bir gence aşık olur. Güzel sözler ve şiirlerle Piruze’nin kalbini çalan Wassim, onu kaybetme korkusundan bir gün evlenme teklifi eder fakat Piruze’nin ailesi bu duruma şiddetle karşı çıkar. Arap ailelerinin yaşam tarzlarından ve Şam’ın şeriatla yönetilmesinden dolayı uyum sağlayamayacağını söyleyen herkese rağmen Piruze Wassim’le evlenir. İlk başlarda her şey güzel gider ve bir oğulları olur. Erkek çocuk doğurduğu için üstünlüğü artan Piruze’nin gözleri büyülenmiştir adeta. Aradan çok zaman geçmeden de ikinci oğulları dünyaya gelir. İki oğlu ve ona aşık bir eşle mutluluktan havalara uçarken üzücü bir olayla hayatının tamamen değişeceğinden habersizdir Piruze. Kayınpederinin vefatından sonra kayınvalidesinin yanına taşınırlar. Düzenini asla bozmak istemeyen Piruze ile Wassim arasında daha taşınmadan tartışmalar başlamıştır. Taşındıktan sonra kayınvalidesinin eziyetleri de eklenince Piruze iyice çıkmaza girmiştir. Annesinin bu tavrından destek alan Wassim, Piruze’yi iyice boşlar ve önemsememeye başlar. Piruze her şeyin farkına varsa da çocukları için Wassim’e hep inanır. Derken üçüncü oğulları da dünyaya gelir, Piruze’nin omuzlarına iyice yük biner. Sürekli iş bahanesiyle evden uzaklaşan Wassim ise başka bir kadınla evlenme planları yapar. Şeriat kurallarına göre Arap erkekleri dört evlilik yapabilmektedirler. Buna dayanarak ikinci evliliğini yapacakken Piruze gerçekleri öğrenir, Wassim evlenemez. Piruze çocuklarının hatırına Wassim’i affeder fakat Wassim bununla kalmaz. Piruze’ye uyguladığı şiddet
PiruzeSinan Akyüz · Alfa Yayınları · 202413,2bin okunma
Hâlbuki biz, bizi en çok yaralayan kişiyi sevmek için yaratılmışız.
2019 15. kitabı
Diplomat bir babanın kızı olan Piruze, babasının tayininin çıkmasıyla hiç istemese de Şam'da yaşamaya başlar. Ingiltere'ye gitme isteği her defasında babası tarafindan reddedilir ve gerçeği kabullenir. İşe başlar, yeni arkadaşlıklar, partiler vs. derken Şam'a alışır -hatta aşık olur lakin her aşk herkese iyi gelmiyor maalesef.. Keşke bu yaşananlar sadece kitaplarda olsa diyebileceğimiz bir yaşam.. Aşkına, sevgisine güvenerek sevdiği adamla evlenip Şam'da yaşamaya başlayan bir Türk gelinin yürekleri dağlayan acı dramı.. Yıllar önce okuduğum ve kalemini sevdiğim yazarlardandı Sinan Akyüz Çok uzun zaman oldu kitaplarının sayfalarını karıştırmayalı.. Kitaplığımın karşısında okumak için yeni kitap arayışında gözüme ilişti. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar herkese.. —Hâlbuki biz, bizi en çok yaralayan kişiyi sevmek için yaratılmışız. —Belki de kendi kabuğuma çekildim. Yaşamımın eski kalıbı kırıldı artık. Olayların gidişatına bıraktım kendimi. Bundan sonra ne olacaksa, o olacak. —Bazı şeyleri unutmak için anılarınızın olduğu mekândan uzaklaşmak insana iyi geliyor. —Kitabın kötüsü de kötü kadın gibidir. Erkeğin başına iş açar. —İnsan olmak, insan yerine konmak için biz kadınların hep esip gürlemesi mi gerekiyor?
Spoiler İçerir!
2022 177. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2022 18:18
Sinan Akyüz ve okuduğum ikinci harika romanı. Genel olarak romanlarında insanı etkileyen şey gerçek yaşam hikayesinden alındığı ve sürükleyici olmasıdır. Şimdi gelelim Piruze romanını size kısaca anlatmaya. Kitap Piruze adlı genç kızın gerçek hayat hikayesini öyküleyici ve birinci kişi anlatımıyla başlamış. Piruze diplomat babası ve ev hanımı annesinin ilk çocuğudur. Genel olarak yüksek hayalleri olan iyi kalpli biridir. Babasının işinden dolayı sürekli ülke değiştirmek zorunda kalır. Günün birinde yine babasının işi nedeniyle yolları Şam' a düşer. Burdan tanıştığı Wassim adlı genç çocuğa aşık olur ve evlenir. İlk başlarda mutlu giden evlilikleri kayınvalidesinin evine taşınmasıyla bozulur. Evliliğinden 3 erkek çocuk sahibi olur. Zamanla kocasının kendisine karşı olan aşkı ve tavrı değişir. Bazı anlar olur ki kocası yalanlar söylemeye başlar. Piruze' nin şüpheleri giderek artan ve en sonunda kocasının onu aldattığını öğrenir. Nasıl mı derseniz kocası bildiğiniz bir sabah başka bir kadınla evlenmek için damatlık giyer fakat eşine yurt dışına çıkacağı yalanını söyler. Bunu en yakın arkadaşı Cemil Piruzeye gerçekleri anlatır. Bundan sonra Piruze evi terk eder fakat yine de çocukları için bu seferlik kocasını affeder. Peki adam akıllandı mı dersiniz ? Tabiki de hayır! Bu sefer de gider evin hizmetçisiyle aldatır. Fakat Piruze için son damla kocası onu dövdüğü için taşar. Şamdan kaçmak için plan yapar, en yakın arkadaşı Miradan yardım ister. Mira yardımcı olur, tam havalimanında uçağa binmek üzereyken kocası gelir o da mecbur çocuklarını bırakıp Türkiye' ye döner. Bundan sonra da ileriki zamanlarda boşanır, fakat mahkeme velayeti babalarına verir. Piruze uzun yıllar uğraşmasına rağmen çocuklarına kavuşamaz. Bundan 20 yıl sonra tesadufen denk geldiği büyük oğlu Amer'in
İnsan ve Hayat
Piruze- Şam'da Bir Türk Gelin // Sinan Akyüz
2025 32. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 21:27
Usta bir kalem olan Sinan Akyüz'ün imzasını taşıyan Piruze.. Kitaplarının çoğunda kadın erkek ilişkileri ve evlilik konusuna değinen yazarın bu kitabında da aynı durum söz konusu. Bir genç kızın aşık olup, sevdiği adamla evlenmesi, onun uğruna yabancı bir ülkede kalması ve sonradan yaşadıklarının anlatıldığı bir kitap. Evlenip yaşam boyu sevdiği adamla mutlu bir hayat süreceğini düşünen Piruze ihanete uğrayıp yaşadığı hayal kırıklığı sonucu eşinden ayrılmak ister. Yabancı bir ülkeden Türkiye'ye çocukları ile birlikte kaçmak için hava alanında beklerken hiç ummadığı bir şey olur ve kocası ansızın karşısına çıkar. Buradan sonrasında Sinan Akyüz olanları öyle bir anlatıyor ki, okumuyor sanki o anları Piruze ile birlikte yaşıyorsunuz. Havaalanında neler olduğu ve sonrasında genç kadının yaşadıklarının ise tam bir dram olduğunu söyleyebilirim. —Spoiler İçerir — Aşk ile başlayan bir evliliğin hüsranla sonuçlanması ve bunun sonucunda bir annenin evlatlarından ayrı kalmasını konu alıyor. Babasının işi nedeni ile bir süre Şam'da yaşamak zorunda kalan Piruze başlarda bu ülkeyi pek sevmese de zamanla alışmaya başlar. Hele burada tanıştığı Wassim isimli genç ile yakınlaşmaya başlayınca onun için Şam güzel bir yer haline gelir. Wassim romantik tavırları ve yazdığı şiirlerle kısa sürede Piruze'nin gölünü kazanmayı başarır. İki genç evlenmek istemekte fakat genç kızın ailesi buna karşı çıkmaktadır. Sonunda Piruze'nin babasının tayini başka bir yere çıkar fakat genç kız Şam'da kalıp sevdiği adamla evlenmeyi tercih eder. Bu tercihi onun için acı dolu yaşamının başlangıcı olur. İlk zamanlar her şey çok güzeldir. Piruze kendisini seven bir eşle birlikte mutlu bir yaşam sürmektedir. Çok geçmeden ilk çocukları dünyaya gelir ve ardından bir çocukları daha olur. Buraya kadar her şey
Roman
PiruzeSinan Akyüz · Alfa Yayınları · 202413,2bin okunma
Sinan Akyüz’ün Piruze’yi gözyaşları içinde yazdığını biliyor muydunuz?
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 20:29
Sinan Akyüz Piruze’nin gözüyle aslında bize Doğu ve Batı yaşantısının farklılıklarını gün yüzüne çıkartmak istemiş. Piruze’nin dışındaki bazı yan karakterleri de bizlere mesajlar verebilsin gayesiyle oluşturmuş. Hatta ilginçtir ki yazar eserini kaleme almadan önce Kur’an-ı Kerim’i, İncil’i, Tevrat’ı okumuş. İnsanlara farklı gözle bakmadan önce onları anlamaya çalışmayı amaçlamış. Ama değişmeyen gerçekleri de göz ardı edememiş. Ortadoğu’da geçerli olan şeriat kurallarından Piruze de bir nebze nasibini almış. Hikâyenin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse diplomat kızı Piruze’nin Arap bir gence âşık olmasıyla başlıyor masalsı hayat. Prenses gibi geçen aylardan sonra hamile kalan Piruze, Yakışıklı prensinin meyvesini taşımakla büyük gurur duymaktadır. Piruze ile gurur duyan kayınpederi onu hediyelerle kıymetlendirir. Piruze’nin eşi Wassim, doğumdan sonra hemen eve bir yardımcı alır ki prensesi yorulmasın sadece bebeğiyle ilgilensin. Sevim teyzesi var Piruze’nin, anne babasından sonra en yakını. O da Şamlı biriyle evlenmiş. Piruze, ardındaki gerçeği bilmeden onda kendini görüyordur. Sevim teyzesi gizliden gizliye mesaj verircesine hayatının hiç de kolay olmayacağını söylemeye çalışsa da o dikkate almaz. Piruze ikinci çocuğuna hamile kalmasıyla da hayatının baharı şenlenir. Prensesliği zirvede yaşadığı günlerde, Piruze’nin kocası artık işlerini daha fazla bahane eder olur. Garibim Piruze aşk sarhoşluğuyla gözlerine mil çekilmişçesine göremez gerçekleri. Bir bilse aşkın yaşanması en zor şey olduğunu. Nihayetinde kocasının gönlündeki yerinin giderek doldurulduğunu fark ediyor. Herkes gibi değil ki o, hemen itiraz ediyor. Yumruğunu masaya vuruyor güya; ama bilmediği bir şey işte o anlarda gün yüzüne çıkıyor. Kocası genlerinin şiddete eğilimini gün yüzüne çıkarıyor. Kaçmak
2021 20. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2021 14:18
Sinan Akyüzün gözyaşlarıyla bitirdiğim incir kuşlarından sonra okuduğum bir kitap. Hikayenin gerçek olması okurken her seferinde beni daha çok üzdü. Yıllar geçse de, ülkeler değişse de kadınların acıları hep aynı. Eğer bir kadın okumamış ya da ekonomik özgürlüğünü kazanmamışsa, erkeklerin hep boyunduruğu altında kalıyor. Tek dileğim gelecek nesillerin Piruzeleri acı tecrübeler yaşamadan kendi ayakları üzerinde dursun. Kitap bittiğinde tek düşündüğüm; 21 yıl annelerinden ayrı şekilde büyümüş olan 3 çocuk acaba neler yaşadı?
2025 41. kitabı
Okunma: 23 Mart 2025 22:55
"Erkeklere 'Bu evde eksik olan sensin' dediğimizde, adamların yüzleri asılıyor. Biz kadınları, çok film izlemekle suçluyorlar. Keşke evlendikten sonra da ellerimizi tutabilselerdi. Başımızı dizlerinin üzerine yatırıp saçlarımızı okşasalardı. Erkekler evlendikten sonra bunları neden yapmıyorlar? Sahi, bunlar hep filmlerde mi yaşanıyor?" Derlermiş ki, bazı hayatlar zaman içinde bağlıdır birbirine. Çağlar içinde yankı bulan, eski bir çare ile zincirlidir ötekine. Arka kapaktan ...." Belki de kendi kabuğuma çekildim . Yaşamımın eski kalıbı kırıldı artık . Olayların gidişatına bıraktım kendimi . Bundan sonra ne olacaksa o olsun. " S 253 ـ
Piruze ve Oğulları
2025 6. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 09:38
Bu hayatta her şeyin bir bedeli vardı. Büyük sevdaların bedeli büyük acılardı, büyük hırsların bedeli büyük kayıplardı, büyük umutların bedeli yalnızlık dolu uzun yıllardı. Ama her şeyden önemlisi masumiyetin de bedeli ağırdı, zalimliğin de... Derlermiş ki, bazı hayatlar zaman içinde bağlıdır birbirine. Çağlar içinde yankı bulan, eski bir çareyle zincirlidir ötekine. Bazı hikâyeler sadece onu anlatabilecek olanların başından geçer. Fakat pek azımız bunu yaşarken bilebilir. Yaşadığı acı gerçeklerden kurtulmak için Şamlı bir kocanın elinden Türkiye'ye kaçan piruze için bir anda karanlığın en kötü noktasında bir ışık yükselmeye başlar, Amer!.. Oğlu Amer'i görmek, sarılmak, kokusunu içine çekmek... Sonra İmar... Daha sonra da Rami... Onca hasretle geçen hüzünlü yılların ardından piruze için belki de hiç uyanmak istemeyeceği tatlı bir rüya başlıyordu... İncir kuşları, Piruze/ Şam'da Bir Türk Gelin, Şahika&Feraye, yağmurun Gelini gibi çok okunan kitapların yazarı Sinan Akyüz'ün kaleminden Piruze'nin, oğullarına kavuşma hikâyesini soluk soluğa okuyacaksınız... Piruze Kavuşma Sinan Akyüz
Canım Piruze
Puan vermedi·453 syf.·
2026 13. kitabı
Buraya ne yazarsam yazayım sanki diğer incelemelerden pek farkı olmayacak gibi, verilmek istemen mesaj belli bende bıraktığı etki çok yoğundu kitabı gençken okusaydım belki bu kadar etkilemezdi ancak bir anne olarak defalarca kez ağlarken buldum kendimi. Bazen aldatılan bir eş oldum bazen çocuklarına kavuşamayan bir anne bazen de eşinden dayak yiyen acılı bir kadın.. Sayfaları nasıl geçtiğinizi bilemeyeceğiniz harika bir kitap
Şam 'da bir Türk gelin
2024 147. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 23:53
Yazar Sinan Akyüz ün iki kitaplık kısa serisi. Okudum ama Piruze ye inceleme yazmamıştım önce bu kitaba yazmak isterim, diğerine geçmeden. Aşk ile başlayan bir evliliğin hüsranla sonuçlanması ve bir annenin evlatlarından ayrı kalmasını konu alıyor eser. Piruze, babası yurdışı elçiliklerde görev yapan bir diplomat kızı. O küçükken anne ve babası Arnavutluk taykrn oraya gidemiyor İstanbul 'da anneannesinde kalıyor. Sonra babasının tayini İngiltere' ye çıkıyor ve Piruze de gidiyor. Orda iyi okullarda eğitim alıyor. Sonra tayinleri Şam 'a çıkıyor. Şam da önceleri mutsuz oluyor Piruze. Sonra Wassim le tanışır. Şam' lı zengin bir ailenin oğludur. Romantik tavrı ve şiirlerle Piruze nin gönlünü kazanır. Kızın ailesinin pek onaylamamalarına rağmen evlenirler. Başlarda genç çift çok mutlulardır. Fakat ikinci oğlu doğunca ve o arada kayınpederi vefat edince huzursuzluk başlar. Kaynanasyla aynı eve taşınırlar kaynanası Piruze ye kötü davranır ve kocasıda işlerinden dolayı onunla artık ilgilenmez. Düzgün ve düzenli olarak eve gelmemektedir. Ve hatta Wassim evin hizmetçisiyle karısını aldatır bu olayı Piruze ortaya çıkarır. olaydan sonra Piruze çocuklarınıda alıp İstanbul a kaçacaktır. Bu arada sonradan bir oğulları daha olmuştur.yani üç erkek çocukları oldu (Amer, İmad ve Rami). Fakat bulundukları ülke Şeriat kanunlarına göre yönetildiği için. Kocasının imzalı izni olmadan hiçbir kadın yurt dışına çıkamaz. Pasaportunu kocası saklamıştır. Baba dostu Şam Büyük elçisi sayesinde yeni pasaport çıkarır kendine Piruze. bir şekilde zorda olsa Türkiye ye kaçmayı başarır. Ama çocuklarını geride bırakmak zorunda kalır. Mutlu başlayıp hüzünlü biten kitabı yinede heyecanla ve keyifle okudum.. Tavsiye ederim. sizde.. Okuyun Okutun arkadaşlar..
Edebiyat & Roman

Sinan AkyüzYazar · 22 kitap
Nisan 1972'de Iğdır'da doğdu. Orta ve lise öğrenimini çeşitli okullarda tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. Yirmi üç yaşında gazeteciliğe başladı. Gazeteciliğin hemen hemen her kademesinde çalıştı. Daha sonra gazeteciliğe ara verip Almanya'ya gitti. Bir süre sonra tekrar İstanbul'a döndü. 1996'da Sabah Gazetesi'nin dergi grubunda çalışmaya başladı. O dönem fotoğrafla tanıştı. Birçok yayın organına moda ve portre fotoğrafları çekti. 1999'da Sabah Gazetesi'nin hafta sonu eklerinde çalışmaya başladı. 2001'de fotoğrafçılık mesleğine ara verip ağırlıklı olarak kitap yazdı. 2006 yılında ise Takvim Gazetesi'nde köşe yazarlığına başladı. Şu anda Takvim Gazetesi'nde köşe yazılarına devam ediyor. Ayşen Akyüz ile evli olan yazar, ikiz erkek çocuk babası.