2020 30. kitabı
Okunmasa da olur Açıkcası biraz mantık dışı daha çok da saçma buldum Bu tarz bir arkadaşlık ilişkisi çok dengesiz görünüyor Hayatında olan her şnsanın yeri ayrıdır ve herkes belli bir değeri hak eder Herkese vereceğin önemi tek bir kişiye yüklersen ; değer verdiğin o kişiyi kaybettiğinde veya ondan olumsuz bir yaklaşım gördüğünde tepetaklak olursun
İlişkiler
Vazgecebilmek
2019 52. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2019 00:16
Kitabin adindan anlasildigi uzere Arkadaslik uzerine yazilmis bir kitapti. Balkanlarin Maksim Gorki’si olarak anilan Rumen yazar Dost olmanin kaidesinden cok nelerden vazgecilebilecegine deginmis. Aileden daha mi degerlidir? Acikcasi ben kitabi cok farkli hayal etmistim beklentimin altindaydi ancak sunuda es gecemem gercekten icinde dusundurecek cok farkli bir dusunceyle ele alinmis anlatimlar vardi.
2024 34. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 22:32
Acaba 'Dostl'arınız, 'dostluk'larınız ne kadar gerçek? Gerçekten samimi miyiz? Ya da budur benim dostum dediğiniz kaç kişi var? Hangimiz arkadaşımızı gerçekten tanıyoruz? Kaç
2026 3. kitabı
Bu kitapla Arkadaş Zekai Özger hakkında izlediğim bir belgesel sayesinde tanıştım. Belgeseli sevmesem de hayatıma Arkadaş Zekai Özger'i ve bu kitabı kattı. Okumaya başladığım ilk sayfalardan itibaren beni içine aldı kitap. Arkadaşlığı anlatırken bir yandan da işçi sınıfı insanlara ve yaşadıklarına değinmesi bu kitabı çok sevmemdeki etkenlerden biri oldu. Okurken Arkadaş Zekai'yi aradım satırlarda ve sanırım yer yer buldum onu... Bazen okurken kopup gitsem de iyi ki okumuşum dediğim bir kitap oldu.
2023 2. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2023 16:33
Arkadaş kitabındaki Adrien karakteri, başına buyruk karakteriyle ve yaşamanın hakkını vermesiyle hayranlık duyduğum bir karakter oldu. Bir "Arkadaş" lık için bunca çaba göstermesi de çoğu kişinin anlayamayacağı bir durum. Yer yer karamsar yer yer umut verici bir eser. Olağanüstü bulmadım fakat okunabilir.
2024 23. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 17:12
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok; Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Hz.Mevlânâ Süslü elbiseleri olmayan Mihailin kitabı… İnsanın içini ısıtan, dumanı tüten, isi tozu bulaşan bi hikaye… Bu cümleyle başlamak istedim yorumuma. Öyle güzel anımsattı ki dostluğu, koşulsuz sevgiyi . Bu konuda Mihail kadar Adrien’ inde hakkını vermek gerek… Adrien’ın kitap okuyan birini(Mihail) görünce başlayan hikayeleri. Kararlı , vazgeçmeyen, hisseden , birbirini anlamak isteyen , sevmeyi bilen bi hikaye… Son satırları okurken keşke devam etseydi birazda eksik kalmış gibi dediğim , sonrasında belki de birini tanımak için soyunu, nereden geldiğini bilmenin anlamsızlığını anlatmak istediğini düşündürdü… Keyifle okuduğum 7 den 70 e herkese önerebiliceğim bi kitap okumanın keyfiyle sonlansın sözcükler madem :)
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,040 okunma
Sevgi, gerçekten anlamaya dayanmadıkça iyileştirici olmaz.
2026 7. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 23:29
Mihail, yoksulluğun ve aşağılanmanın bir insanda açtığı iç yarayı anlatan bir kitap. Açlıktan çok, anlaşılmadan yaşamanın insanı nasıl yorduğunu gösteriyor. Mihail acıya alışmış ama sevgiye alışamamış biri bu yüzden iyilik bile ona tehdit gibi geliyor. Okurken yer yer Mihail’e kızdım kendini sabote ettiğini düşündüm ama empati kurunca anladım ki toplum tarafından anlaşılmamış ve aşağılanmış bu yüzden Adrien’in sevgisine direniyor. Acıma duygusunun getirdiği bir sevgiyi istemiyor bu ona borç gibi geliyor. Kitabın başlarında beni rahatsız eden şey ise Adrien’in neredeyse kendini Mihail’e adaması ve bunu onu gördüğü andan itibaren yapması. Bu orantısız sevgisi Mihail’i rahatsız eden o “acıma” hissini besledi. Okurken düşündürdü, bitirdikten sonra ise duvarı izletti. Ben genel olarak kitabı çok sevdim, birçok yerin altını çizdim yazarla tanıştığım kitaptı diğer eserlerini de mutlaka okuyacağım.
İnsan ve Duygular
2023 4. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 13:45
Annesinin ve mahallelinin, hayatta iyi bir yer edinmesi yönündeki baskılarına baş kaldıran; okumaya, gezmeye ve düşlerine tutkuyla bağlı olan genç Adrien, hiç tanımadığı yoksul bir adamın ruhunun güzelliğini görerek ona derin bir dostluk ile bağlanır. Pastanede çırak olan Mihail, başkalarına muhtaç olmadan yaşamayı seçmiş olan ve dostluğuna ortak olmak isteyenlere kalbini hemen açmayı reddeden gizemli bir adamdır. Dostluk üzerine yazılmış güzel bir kitaptı benim için.
Yalnızlığın yalınlığı...
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 07:59
İnsanın çoğullukları ile çıktığı yaşam yolculuğundaki aldatmacalı çokluklarından arınışının beden bulmuş hali Mihail...Yoksulluk mu, yoksa yoksunluk mu getirir bu bilgeliği bilinmez ama yalnızlığındaki yalınlığı keşfetmiş bu adamın esrarengizliğine kapılan Adrien in yolculuğu ise dostluk tanımlamasına ışık tutacak nitelikte der arınmalı okumalar dilerim :)
İnsan
MihailPanait Istrati · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,040 okunma
Anlamını yitirmişliğin, hiçliğin ortasında salınan bir kelime; arkadaş!
2020 137. kitabı
"Çünkü o bir hiçle yetinen ebediyetten bir parçadır...." Panait Istrati'nin adını ilk kez, Cüneyt Arkın'ın Radikal'de yayınlanan söyleşisinde duydum.Şöyle diyordu Cüneyt
ArkadaşPanait Istrati · Varlık Yayınları · 20122,040 okunma

Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.