2024 110. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2024 20:59
Ahmet Mithat kitaptaki önsözünde kitabı okuyanlar için şöyle bir cümle kullanır: "Biz de birer Refet olacağız; yoksulluk yönünden değil, çalışıp çabalamak yönünden Refet olacağız,diyeceklerdir.” Refet mağrur, güçlü ve azimli bir kadın portresi çizer bu kitapta bize. Kadının tüm güçlüklere karşı mücadele etmesi, içindeki okuma ve meslek sahibi olma isteğiyle başı dik, kimseye boyun eğmeme gayreti okurken göğsü kabartacak cinsten. Bu sebeple Refet’i hem taktir ettim hem gurur duydum onunla. Anne kızın her şeye rağmen birbirlerine bağlılıkları ve kitaptaki diğer iki karakterin dostane davranışları da ayrıca hoşuma giden detaylardan oldu. Kitabın konusu ise; Binnaz, İstanbul’dan taşraya cariye olarak gelir ancak Hayati Efendi’nin diğer eşleri tarafından kabul edilmez hor görülür. Kızları Refet dünyaya geldiğinde ise bu kez benzer muameleler kızına yapılır. Hayati beyin vefat etmesi üzerine bu hor görülme devam edince Binnaz kızını da yanına alarak İstanbul’a gelir. Zengin akrabaları tarafından hep ötekileştiren, her şeyden mahrum kalan ana kız en son yardımsever bir kadının yanına alınır ve Binnaz burada ev işlerini yapar, arada da çamaşıra giderek kazandığı parayla kızını okutmaya çalışır. Refet de annesini mahcup etmeyen, öğretmenleri tarafından sevilen derslerinde oldukça başarılı bir öğrenci olarak annesinin göğsünü kabartır. Anne kızın tek isteği ise Refet’in öğretmen olup kimseye muhtaç olmadan paralarını kazanıp beraber yaşamalarıdır. Benim çok sevdiğim Türk Edebiyatı klasiklerinden oldu. Tavsiye ederim ”Asıl güzellik tende değil, candadır."
RefetFatma Aliye Hanım · İthaki Yayınları · 20217,3bin okunma