2025 10. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2025 23:01
"Bilir misiniz, bazen kendim için nasıl bir hayat hayal ediyorum ? Kısa, kısa bir hayat." Syf.24 Herkese merhabalar 🩷 Size umutsuzluğun, karamsarlığın, tamamen hayattan kopmuşluğun kitabını yapmışlar desem, ne derdiniz? Ferdâ-yı Garâm/ Aşkın Yarını, Mehmet Rauf tarafından 1897'de Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilen, 1899 yılında kitap olarak yayımlanan, Türk Edebiyatımızın ilk psikolojik romanı olan Eylül romanından önce ön çalışma olarak yazılan, gene Eylül'de olduğu gibi karakterlerin ruhlarının derinliklerine inip, içeride neler taşıdıklarını aktarıp, psikolojik tahlillerine yer verilen önemli bir romandır. Çocuk yaştan itibaren babasının memuriyeti dolayısıyla amcasının evinde kalmak zorunda kalan Macit, bu duruma içerlediği için, her fırsatta hıncını amcasının kızı olan Sermet'ten çıkartır. Bu durum yetişkin oldukları zamana kadar bu şekilde devam eder. Sermet bu duruma kâh sinirlenip cevap verir, Macit ile atışırlar; kâh gücenip susar, sessizliğe gömülür. Bir zaman gelir ki Macit'in basit şakaları bile Sermet'i ağlatmaya başlar. Macit bu duruma anlam veremese de artık her fırsatta özür dileyip, gönül almaya başlamıştır. Ne Sermet'in ne de kendisinin neden böyle davranıyor oluşlarına anlam veremez. Taa ki Macit'in anne ve babası artık evlerine dönüp, Macit'in artık amcasının evinde kalmasına gerek kalmadığının habelerini alana kadar... Bu haberden sonra Macit kuzenine aşık olduğunun farkına varır. Sermet'e olan duyguları karşılıklı mıdır, yoksa düşündükçe kendi kendini mi yiyip bitiriyordur? Bu aşkın sonu nereye çıkacaktır? Fakat, dikkat! Bu eserde baş kahramanlar aşırı umutsuzluk içersindeler. Bir kişi hariç, her karakter melankolikti. Ben Eylül romanını birçok kez okumaya başlayıp, yarıda bıraktığım için bu kitap ile de anlaşamayacağımızı düşünerek başlamıştım ama beni çok heyecanlandırdı. Olay örgüsü yoktu fakat karakterlerin duygularını okumak beni mest etti. "Gerçek aşk, aşık olunca hissedilenler budur işte" dedim. Dili, kurgusu, diyaloglar harikaydı. Sonunu tahmin ettiğim halde gene de şaşırdım. Farklı bir son bekliyordum sanırım :))) Ferdâ-yı Garâm Mehmet Rauf
Alıntı
Ferdâ-yı GarâmMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,461 okunma