2025 31. kitabı
“Gökyüzü” bireyin değişen dünya karşısında yaşadığı bocalamayı ve içsel çatışmalarını merkeze alan bir hesaplaşma romanıdır. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde, bir aydının geçmişiyle yüzleşmesini anlatan eser düşünsel sorgulamalarla örülü bir yolculuk sunar. Sevim’in evlat edinilmesiyle başlayan huzurlu yaşam, Turgut’tan gelen evlilik teklifiyle hareketlenir. Ancak genç kızın bu teklifi reddetmesi, bireysel özgürlük ile toplumsal beklentiler arasındaki çatışmayı açığa vurur. Mükerrem’in gelişiyle roman hareketlenir. İspritizma aracılığıyla bilinmeyene duyulan merak onları Bursa’ya uzanan gizemli bir yolculuğa çıkarır; fakat Sevim’in burada aniden hastalanması, hikâyeye dramatik bir yön katar. Romanda bir başka klasik eser kahramanları olan Paul ve Virginie’ye yapılan gönderme romantik hayaller ile hayatın kaçınılmaz gerçekleri arasındaki farkı vurgular. İspiritizma ve metafizik sorgulamalar, dönemin değişen düşünce yapısını yansıtır. Büyük usta, bireyin geçmiş ve gelecek, akıl ve inanç, özgürlük ve toplumsal baskılar arasında verdiği mücadeleyi ustalıkla işleyerek Gökyüzü”nü derinlikli bir eser hâline getirir. Eser ayrıca ilk bölümüyle o dönemde dahi muhalif seslerin nasıl güçlü ve cesur olduklarının altını çiziyor. Klasiklerimiz bambaşka #alıntılarım “Nihayet, ihtiyarlık, yani ikinci çocukluk geliyor, vücut kuvvetten düşüyor; damarlar sertleşiyor, fikirleir titriyor, bulanıyor. İşte o zaman gökyüzü bizi tekrar kendine doğru çekmeye, kulağımıza gizli seslerini duyurmaya ve ezeli masalıyla, vehimleriyle, bu mülkleriyle bizi büyük uykuya hazırlamaya başlıyor.” “Kemend-i cangüdazı ejderi kahrolsa celladın… Top olsa atılsa bağrıma arz… “ Namık Kemal kitapfisiltisi sevtap @inkilapkitabevi #reşatnurigüntekin #gökyüzü #türklasikleri #tavsiyekitap
GökyüzüReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2024793 okunma