2025 15. kitabı
Ramazan ve Dayanışma RAMAZAN VE DAYANIŞMA [Derleme, Dib Yayınları, 110 sayfa, Fiyatı 21 TL ] Kitap Hakkında: Ramazan ayı ve bir Müslümanda olması gereken dayanışma bilincini olması gerektiği gibi aktaran kısa, kolay okunabilir ve içeriği dopdolu olan bir eser. Bu kitabı öğrenciler dahil herkes rahatlıkla okuyabilir. Ayrıca fiyatının uygunluğunu 21 TL oluşunu da aktarmadan geçemeyeceğim. İyi okumalar diliyorum.. Kitaptan Seçkiler; Mekke toplumunda hâkim bir kesim vardı. Bunlar, refaha dalmış, sahip oldukları imkânlarla iyice şımarmış insanlardı. Ezilen, sömürülen kesimleri kendi hâllerine terk etmişlerdi. Merhamet ve acıma duygularını büsbütün kaybetmişlerdi. Kur'an, bu kesimleri şu ifadelerle uyardı: “Hayır, yetime cömert davranmıyorsunuz. Yoksulu yedirmek konusunda birbirinizi teşvik etmiyorsunuz. Size kalan mirası hak gözetmeden yiyorsunuz. Mali delicesine seviyorsunuz. "(Fecr 89/ 17-20 Ayetlerden anlaşıldığı gibi Kur'an'ın nazil olduğu toplumda mazlumu koruma, ezileni kayırma ahlakı iyice zayıflamıştı. Bu kesimlerin dini ve ahireti inkâr edenler olduğu bir başka vesile ile ifade edilir. Bunlar; yetimleri horlayan, onları itip kakan, yoksullanı doyurmayan, onlan yedirip içirme diye bir derdi olmayan kimselerdi. İndirildiği dönemde Kur'an, insanlan bu durumda buldu. Fakat mazlumların yakanşlanını duymazlıktan gelmedi. Başlangıçtan itibaren bu konuda bir duyarlılık oluşturmayı hedefledi. Katılaşan, duyarsızlaşan kalpleri harekete geçirmeye büyük önem verdi. Ínsanın, kendi hemcinsinin çığlıklanı karşısında sağırlaşmasına razı olmadı. Bunun için de infakta bulunmayı, zekât ve sadaka vermeyi israrla dile getirdi. Konu, ilk dönemlerde gönüllü bir yardım olarak teşvik edildi. Sonraki dönemlerde, bilindiği gibi zekât, İslam'ın temel ibadetlerinden biri olarak farz kılındı."s.15 "Varoluşunun gaye ve hikmetini idrak ederek buna uygun bir hayat sürmekle mükellef tutulan insanın, dünya hayatında Rabbine, kendisine ve içinde yaşadığı topluma karşı olduğu gibi tabiata karşı da çeşitli ödevleri vardır. Bu durum, insana, öncelikle tabiatin bir nimet ve emanet olduğu bilinciyle hareket etme, onu tahrip ve ifsattan sakınma sorumluluğu yükler"s.2 Sahabe neslinin yetişmesi,.yaratilisi itibariyle bencil insanın yaşadığı eşsiz manevi dönüşümü bizlere anlatmaktadır. Onlanın örnekliğinde, vahyin potasında şekillenen beşerin, hayırda ve fazilette hangi zirvelere ulaşacağını görebiliyoruz. Elbette ki bu, hayatın zevk ve sefasına dalanların, dünyaya çakılıp kalanların harcı değildir. Aksine, hayatın faniliğini görebilen ve Ebedi Dost'a varma sevdasını yaşayanların erişecekleri bir mertebedir. 12 Kur'an, bahsedilen kimselerin varlığına şahitlik eder. Bunlar; yoksulun, fakirin hakkını verirken onlara karşı olan sorumluluklarını tam olarak yerine getirip getirmedikleri hususunda endişe ederler. Yarın Rablerinin huzurunda hesap verme korkusuyla kalpleri ürperir. Yine bunlar, iyi ve faydalı işler yapma konusunda yarışır ve bu yarışı ön saflarda bitirirler. 13 Ashab-ı kiram, bu yarışı kendi aralarında yaşayan insanlardı. Oysa önceleri onlar, mal biriktirmek ve onu tekrar tekrar saymaktan ayrı bir haz alıyorlardı. Üstelik malın kendilerini ebedîleştireceğini zannediyorlardı. 14 Ama vahiyle tanıştıktan sonra onlardaki mal kazanma hırsı ve sorumsuzca tüketme arzusu, malı mülkü Allah yolunda harcama yarışına dönüşmüştü. Ebedileşmek kavramı da yeni bir anlam kazanmıştı onların nazarında. Artık ebedileşmek, bu dünya hayatında yaşanan yanıltıcı bir duygu değildi. Aksine ölüm sonrasında yaşanacağı kesin olan bir vaat ve sonsuzluğa uzanan bir saadettir"s.17 1000Kitap
Ramazan ve DayanışmaKolektif · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 202313 okunma