2025 8. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 18:32
Neden böyle olmasın? Thomas More'un Ütopya'sı... Yazar 1500lü yıllarda İngiltere'de o zamanlar bayağı sıkıntılı bir dönemde yaşamış. More de bu sıkıntılara bir çözüm olarak ideal bir toplum hayal etmiş, işte bu Ütopya da o hayalin ürünü. Ütopya'da her şey ortak, özel mülkiyet falan yok. Herkes eşit, herkes çalışıyor. Din özgürlüğü de var, kimse kimsenin inancına karışmıyor. Savaş, şiddet de yok, herkes barış içinde yaşıyor. En ilginç şeylerden biri de her şeyin çok düzenli olması. Şehirler falan hep planlı, insanlar da belli bir düzen içinde yaşıyorlar. Devlet her şeyi kontrol ediyor. Bu kitap o zamanlar çok ses getirmiş, millet ideal toplum nasıl olur diye düşünmeye başlamış. Ama bazıları da demiş ki, bu kadar düzen de iyi değil, insanlar biraz daha özgür olmalı. Ütopya hala okunuyor, hala tartışılıyor. Bence de okunması gereken bir kitap, insanı düşündürüyor. Daha adil, daha eşitlikçi bir toplum nasıl olur diye kafa yormamızı sağlıyor. Kitabı okumadınysan kesinlikle tavsiye ederim. Bana da ne düşündüğünü söylersen sevinirim. Kendine iyi bak, görüşmek üzere!
UtopiaThomas More · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202024,7bin okunma