#böylesöyledizerdüşt
Neler söyledin Zerdüşt donup kaldık, yeni bir dünyaya kapı araladık. Nietzche eserini; “Bu kitap herkes ve hiç kimse için” diyerek aslında eserin zamanında anlaşılmadığını eleştirilere uğrayacağını bilerek yazmış fakat eser gelecek için bir başyapıt.
Kitabımız edebiyat ve felsefenin derin dehlizlerinden çıkarılmış mücevherler gibi değerli. Okunduğu zaman hemen anlaşılmaması Nietzsche’nin en derin eseri olduğunun, insanlığın zamanın ötesinde neler bulacağının birer birer kanıtı. O yüzden tekrar tekrar okunup o derin dehlizlerde kaybolmak ve düşüncelere dalmak her okurun hayalidir.
“İnsanı büyük yapan onun bir amaç değil, bir köprü olmasıdır: insanın sevebilecek yanı bir öteye geçiş ve bir batış olmasıdır.“
Hiçbir duygunun, hiçbir değerin, hiçbir öğretinin etkisinde kalmadan, insan gerçeğini yani doğrusunu kendi yaşayarak öğrenir, düşüncesini savunan Nietzsche; merhamet, iyilik, kötülük , cesaret, korkaklık gibi duyguları yok saymıştır.
“İnsan aşılması gereken bir varlıktır.“
Kitapta asıl ulaşılmak istenen husus “üstinsan” ve “bengicilik” bunlara ulaşmak ya da ulaşabilmek için verilen mücadele, Nietzsche “en derin“ eserim dediği “ Böyle Söyledi Zerdüşt” kitabı mecazlar, metaforlar, alegorik tasvirler ve insanı altüst eden söylevlerle bir çığır açmıştır.
Ben mi ne hissettim, başta anlamadım sonra her cümlesi ince ince düşünülüp tartışılması gereken bir eser olduğunu ,insanın içinde yaşadığı toplumda anlaşılmayan bir varlık olduğunu; duyguların, öğretilerin insana hiçbir şey katmadığını eksik bir varlık olduğunu anlatmış ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır