2025 11. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 16:20
Kalemiyle Kırmızı ve Siyah romanı sayesinde tanıştığım Hanife Hekim’in son kitabı Bir Deli Serçe, Kadıköy-Moda sokaklarında kaotik bir gezintiye çıkaran ve yalnızlık temasını derinlemesine işleyen özgün bir eser. Bir Deli Serçe, Mehmet ve Yasemin olarak iki ana karakter ve Selim, Pelin, Ali, Mümtaz Bey, Neriman ve hatta kedi Elmas gibi kurguyu besleyen yan karakterlerden oluşuyor. Geçmişin izleriyle ve sırtındaki yüklerle yaşamaya çalışan insanların hayatlarına odaklanan roman; kayıplar, bağımlılık ve özellikle kadına yönelik şiddetin altını çiziyor. Atanamayan ve mesleki olarak pek dikiş tutturamayan, iki bira bir tekila Mehmet bir pizzacının yöneticisi aslında. Franchise olduğu şubeyi ayakta tutmaya çalışan, eski aşkı Asuman’ın gölgesinde tekrar tekrar kırılan, alkolle yarenlik eden bir karakter. Kitaba ismini veren serçe Yasemin ise; kendi yalnızlığına sığınan, eşi Yavuz’un bir gün döneceği umuduyla evden dahi çıkamayan, kırılganlığını ve “deliliğini” agresifliğiyle perdeleyen biri. İki karakterin yolları birbiriyle kesişiyor ve birbirine yansıyan özellikleriyle kurgu düzeni okuru karşılıyor. Roman boyunca merak duygusu ön planda seyrediyor. Karakterlerin birbirleriyle etkileşimleri ve kendi dünyalarıyla olan iç hesaplaşmaları kurgunun gizemini koruyor. Yazarın kalemi karakterlerle okuru bir araya getirerek ortak duygularda buluşmasını sağlıyor. Bu yönüyle Hanife Hekim, derinlikli ve zengin karakter analizleriyle okuma deneyimini canlı tutuyor. Olayların akışını ve birbirine nasıl bağlanacağını merakla beklerken sayfalar hızlı hızlı ilerliyor. Yazarın dili sade ve derinlikli kesinlikle. Karakterlerin ruh halini, içsel çatışmalarını ve toplumla olan ilişkilerini ustaca yansıtan yazar, okuru duygusal olarak etkilemeyi başarıyor.  “Deliliği” ile içimi burkan, yüzündeki doğum lekesiyle zihnimde kolayca canlandırabildiğim, serçe kadar küçük ama güçlü olan Yasemin’i çok sevdim. Romanda verilen mesajlar ve alt metinler gerçekten başarılıydı. Güncel yazarlarımızdan olan Hanife Hekim’e ve son çocuğu Bir Deli Serçe’ye mutlaka şans vermelisiniz.
Bir Deli SerçeHanife Hekim · Maruzat Yayınları · 2024148 okunma